Éntomos

hlavního města Prahy Galerie

12/2018, strana 6

Na konci listopadu otevřela Galerie hlavního města Prahy v Colloredo-Mansfeldském paláci v Karlově ulici 2 výstavu dvojice sochařek střední generace. Obě reagují na problémy zhoršujícího se životního prostředí. Zsófie Keresztes z Maďarska pracuje s tématem sebe-požírání. Češka Anna Hulačová se v části nazvané Éntomos vyrovnává s katastrofickou budoucností planety lidí, předznamenanou vymíráním včel a dalšího hmyzu.

Protože vycházejí ze surrealismu, vzaly mezi sebe jako „hosta“ Františka Janouška (1890–1943), významného představitele tohoto uměleckého směru. Galerie uchovává totiž jeho ilustrace k Maeterlinckově knize Život včel z roku 1935.

Název výstavy odkazuje k původnímu starořeckému pojmu „éntomos“, jehož latinský význam „insectum“ poprvé použil Plinius starší. Autor Knih o přírodě navazuje na Aristotela, jemuž šlo o zkoumání jednoty duše u „rozkrojeného hmyzu“, který žije dále, přestože jej rozdělíme na části. Éntomos doslovně znamená „rozdělený na části“, nebo v plurálu dokonce „oběti nabízené bohům“.

Anna Hulačová o vystavených sochách říká: „Převládá v nich vnitřní rozpor, který se projevuje materiálovým kontrastem protikladů vlhkého/suchého, plošného/plastického, historického/ futuristického, něžného/brutálního. V tělech organismů, jejichž forma se transformuje do lidské, hmyzí nebo rostlinné podoby, se nacházejí dutiny, v nichž žije substance – prvotní vrstva života ztělesňující přírodu, základní esence, duše jako neuchopitelný element, který může být nějakým prapůvodně tvarovým DNA kódem.“

Anna Hulačová (34) vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze. Předloni byla finalistkou Ceny Jindřicha Chalupeckého, vloni získala cenu Osobnost roku za nejvýznamnější umělecký počin roku 2016. Vystavovala na Baltic Triennial ve Vilniusu, v Palais de Tokyo v Paříži, samostatně v Kunstraum Gallery v Londýně a nyní prezentuje svou tvorbu v pařížské Fondation Louis Vuitton.

Kurátorkou výstavy je Sandra Baborovská.

Výstava je otevřena denně do 3. 3. 2019 kromě pondělí od 10 do 18 hodin.