Causa glyfosát

12/2018, strana 34

V říjnovém Moderním včelaři jsme vás informovali o prováděcím nařízení Evropské komise, které sice 12. 12. 2017 obnovilo schválení glyfosátu na období 5 let s koncem platnosti 15. 12. 2022 pro veškeré užití této látky, avšak současně umožnilo členským státům unie rozhodnout se na národní úrovni o jeho omezení. Naše Ministerstvo zemědělství deklarovalo začátkem podzimu zákaz přípravků s touto účinnou látkou pro plošné užívání a desiskaci. Účinnost stanovilo od 1. 1. 2019.

Na konci listopadu však ministr zemědělství Miroslav Toman (nezávislý za ČSSD) zákaz změkčil jen na nemožnost používat glyfosát při řízeném dozrávání řepky a obilovin. Zákaz plošného užití na zemědělských plochách se tedy uplatňovat nebude.

Ministerstvo zemědělství, ale například také Asociace soukromého zemědělství obrat hájí s poukazem na zájem udržet mezinárodní konkurenceschopnost zdejší rostlinné produkce. V současnosti totiž neexistuje za glyfosát, který je zásadní složkou široce používaného herbicidu Roundup, náhrada.

Kroky ministra zemědělství kritizují ekologové, ale například i Pirátská strana s tím, že bio zemědělci dokládají možnost pěstovat plodiny bez tohoto diskutabilního přípravku. Za zařazením zpátečky ve věci glyfosátu vidí tlak zemědělských podnikatelů.

Protože nás zajímalo, zda jsou známé účinky glyfosátu na včely, požádali jsme prof. Ing. Jaroslava Petra, DrSc., z Výzkumného ústavu živočišné výroby, v. v. i., v Praze o článek na toto téma.