Čmeláci

Marie Šotolová

12/2018, strana 39

Akademie věd ČR vydala v edici Strategie AV21 v programu Rozmanitost života a zdraví ekosystémů další z brožurek pro přiblížení vědy široké veřejnosti. Tyto drobné publikace jsou volně k dispozici buď ke stažení jako pdf na webu vydavatele nebo v prodejnách nakladatelství Academia. 

Zde je však třeba trochu štěstí, protože je o ně velký zájem a bývají rozebrané.

Počinem, který bude zajímat včelaře, jsou osmnáctistránkoví Čmeláci. Autorský tým Štěpán Ryba, Alena Votavová a Olga Komzáková není našim čtenářům cizí. Rybův výzkum včelích virů na Entomologickém ústavu Biologického centra AV ČR jsme již publikovali, stejně jako reportáž ze Zemědělského výzkumu, s. r. o., v Troubsku, kde obě vědkyně čmeláky studují a chovají.

            Nová brožura důkladně popisuje devět druhů našich nejhojnějších čmeláků. Následuje vysvětlení čmeláčího životního cyklu, který je v mnohém totožný se včelami a v mnohém se liší. Z paměti čtenářů jistě nevymizí zajímavosti o čmelácích na samém závěru knížky. Věděli jste například, že čmeláci nemají sosák, ale jazyk, který u některých druhů může být až dva centimetry dlouhý? Nebo že aktivní čmelák se musí krmit co čtyřicet minut? Pokud vás tyto informace zaujaly, vězte, že jich v akademické knížečce najdete mnohem víc.

ISBN: 978-80-270-4125-1

https://www.bc.cas.cz/data/files/BC/Strategie%20AV21/Strategie_25_Cmelaci.pdf