VII. sněm PSNV-CZ

12/2018, strana 43

Sobota 3. listopadu patřila VII. sněmu Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s. V pražském hotelu Pramen celý den měli členové této organizace příležitost hovořit o dalším jejím směřování. Vzhledem ke klouzavým mandátům členů rady a kontrolní komise se konaly volby do těchto orgánů. Jejich současné složení je na www.psnv.cz.

Při této příležitosti jsme požádali o rozhovor předsedu PSNV-CZ Ing. Františka Hubáčka.

Pane předsedo, VII. sněm Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s., který se konal 3. listopadu 2018 v Praze, zhodnotil minulé období práce této organizace. Čeho si vážíte nejvíc?

Práce členů na zajišťování aktivit spolku. Navíc se podařilo zjednodušit a zpřehlednit stanovy, kde jsme přesněji vymezili způsob voleb do spolkových orgánů a učesali vnitřní procesy, například klouzavý mandát rady a kontrolní komise. A velmi mnoho dalších drobností, které sice nejsou na první pohled mediálně atraktivní, ale pro chod Pracovní společnosti nástavkových včelařů jsou důležité.

PSNV-CZ je vydavatelem tohoto časopisu. Letos vycházíme právě patnáct let. Jaký je váš názor na jeho obsah?

Časopis jako vydavatelé koncipujeme od jeho vzniku jako převážně odborné periodikum, kde je jen minimum spolkových informací. Velkou změnou byl předloňský přechod z dvouměsíčníku na měsíčník. Domnívám se, že tím došlo k lepší akcentaci aktuálních témat pro jednotlivá vydání.

PSNV-CZ dnes soustředí přes 795 členů, z toho je 96 žen. Jak byste charakterizoval tuto členskou základnu.

Jako pestrou směs různých osobností, profesních zaměření a věku, kde všechny tyto aspekty spojuje podobný pohled na včely a na celý tento krásný obor. Myslím, že největší devizou našeho spolku je volná aplikace výroku Johna Fitzgeralda Kennedyho: „Neptej se, co může Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ udělat pro tebe. Ptej se, co ty můžeš udělat pro ni.” Je to zároveň závazek pro další generace členů.

Pokud náš rozhovor čtenáře zaujal a chtěli by se na činnosti Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ podílet a využívat náplně tohoto spolku, co by pro to měli udělat?

Pokud má kdokoliv zájem se skutečně aktivně podílet na aktivitách spolku, ať už to je organizace vzdělávání pro ostatní včelaře nebo vydávání vzdělávacích publikací, spolupracovat s Moderním včelařem nebo participovat na mnoha dalších našich akcích, je srdečně zván. Samozřejmě, seberealizace ve včelařském oboru je možná bez příslušnosti k jakémukoliv spolku, avšak rád bych řekl, že Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., je jeden z nejméně svazujících spolků, co znám.

 

Registrace pro vstup do týmu PSNV-CZ probíhá elektronicky na http://www.psnv.cz/index.php?option=com_user&task=register&Itemid=58.