Editorial

Milan Šimonovský

2/2019, strana 4

Člověk se už v dávnověku snažil vytvořit alkohol z medu kvašením a získat nektar hodný bohů – medovinu. V dnešní době ekonomických zázraků se medovina vyrábí různě, a hlavně se podbízí spotřebiteli pod heslem, pokud to není tlamolep, není to medovina a za tímto cílem tam naleju ve výrobě cokoliv. Naštěstí Ministerstvo zemědělství vydalo novou vyhlášku o nápojích, zákazníci změnu poznali od 1. prosince. Jasně se tak odliší nápoj bohů od dezertní míchanice. 

Tato problematika mě zajímá. Minulý rok jsem se proto zúčastnil workshopu u manželů Lstibůrkových a v rámci výuky jako ostatní namíchal své tři litry. Demižon 26% roztoku medu, kvasnic, výživy a vody. Při následné cestě domů přežil dokonce jízdu vlakem a tramvají. Ve sklepě pak uzrálo plně prokvašené, krásně vyčeřené suché medové víno. Nosím ho ochutnat na akce kamarádům a jsem hodně zvědavý na reakce. Jsou však převážně negativní, veřejnost si zvykla na tlamolep. Posledně ho ochutnal na narozeninách člověk, kterého si nesmírně vážím a konečně nápoj ocenil. 

Alkohol můžeme mít i přímo na včelnici, ale od starších zkušených včelařů jsem slyšel, že včely alkohol nemusí. Traduje se také další zajímavost: pokud dáš 100 pivo do oulu a necháš ho ovčelit, vznikne velmi pitelný nápoj. Toto prostředí prý působí i na čerstvě vypálenou pálenku, která se za pár dní takzvaně zestaří, a její chuť se výrazně zlepší. Ovšem nic nenahradí, když si po úspěšné práci na včelnici dáte pivko a spokojeně pozorujete holky, jak nosí pyl a nektar. 

Na jedné přednášce nám vyprávěl včelař svůj osobní zážitek, kdy ho přijímal americký farmář ke včelám a při pohovoru ho napojil pivem, a pak mu strčil hlavu do oulu, zda se osvědčí. 

V našem včelařském spolku pořádáme každou první středu v měsíci Houkací středu. Večer se sejdeme v hospodě a probíráme věčně mladé téma zateplení oulů, rámkovou míru a další podnětné příspěvky.  Chci tím říci, že alkohol v rozumné míře ke včelám patří, třeba na osvěžení spolkového života. Proto by vám mohlo přijít vhod hlavní téma tohoto Moderního včelaře, kterým právě jsou alkoholické nápoje z medu.