Apimondia 2019

Marie Šotolová

2/2019, strana 4

V plném proudu jsou přípravy na 46. Mezinárodní včelařský kongres spojený s výstavou ApiExpo Apimondia. Tato vrcholná včelařská akce se uskuteční 8.–12. září v Montrealu. Kanada už má s organizací Apimondie zkušenosti, protože se tam konala přesně před dvaceti lety.

Aktuální motto zní „Working together within agriculture, Canada’s answer to sustainable beekeeping“, ve volném překladu „Včelaři a farmáři společně – kanadská cesta udržitelného včelaření“.

            Nyní jsou již otevřené registrace pro aktivní účast. Přihlášky k přednáškám, jejichž součástí jsou abstrakty, je nutné elektronicky vyplnit nejpozději do 1. března 2019. Organizátoři již zveřejnili jména hlavních lektorů. Je to profesor státní univerzity v Michiganu entomolog Dr. Rufus Isaacs, který se zabývá především opylováním pěstovaných plodin. Dále Dr. Gene E. Robinson věnující se využití genomiky při studiu chování včel a dalšího sociálního hmyzu. Kromě dalších vědeckých hodností je členem Národní akademie přírodních věd USA. Třetí je profesor Thomas D. Seeley z Cornellovy univerzity v USA, o jehož výzkumech jsme vás informovali v souvislosti s jeho podzimními přednáškami v Nizozemí a v Německu v Moderním včelaři 10–12/2018.

            Protože součástí programu jsou různé workshopy, kde je omezený počet účastníků, je již zveřejněn jejich seznam s možností registrace. 30. března končí možnost plné registrace nejen na workshopy za nižší vstupní poplatek.

V době uzávěrky tohoto čísla Moderního včelaře zatím nebyly na www.apimondia.com publikované podmínky účasti na dalších aktivitách, jako jsou například různé soutěže, mimo jiné v obvyklých kategoriích nejlepší včelařská kniha, video, časopis a podobně. Vystavovatelé však podmínky pro ApiExpo již na stránkách Apimondie naleznou. Pokud nechcete, aby vám cokoli z příprav uniklo, stačí se přihlásit k e-mailovému odběru newsletteru. Také naše redakce vás bude průběžně informovat o důležitých termínech a událostech předcházejících podzimnímu kongresu.