Výzva pro všechny včelaře ve Středočeském kraji

Rostislav Ovčarik

2/2019, strana 5

Po roce se na vás opět obracíme s výzvou, abyste se zapojili do preventivní kampaně proti moru včelího plodu Hrr na mor II. Do plošného vyšetření se může zapojit každý včelař, jehož registrovaná stanoviště se nacházejí v některém z katastrů na území Středočeského kraje a v současnosti nejsou v ochranných pásmech moru včelího plodu.

První ročník kampaně Hrr na mor se setkal s velkým pozitivním ohlasem. Vyšetřeno bylo 2 047 vzorků, což představovalo cca 30 % včelstev ve Středočeském kraji. Loňská kampaň odhalila devět ohnisek moru včelího plodu a potvrdila tak svou smysluplnost.

Kampaň byla a je určena pro všechny včelaře. Stále platí, že mor si nevybírá oběti podle příslušnosti k té či oné skupině včelařů. Loňská zkušenost ukázala, že největšího efektu bylo dosaženo tam, kde byla vyšetřena včelstva všech nebo alespoň většiny včelařů v regionu. Chcete-li mít stoprocentní jistotu, nespoléhejte jen na vyšetření vlastních včelstev, přesvědčte také své sousedy, aby se zapojili.

Zapojení do bezplatného plošného vyšetření je letos ještě jednodušší než vloni. Stačí jen připravit vzorek a odevzdat jej ve sběrném místě. Zprávu o výsledku vám organizátoři zašlou na vaši adresu. Informace o kampani a o tom, jak se do ní zapojit, hledejte na stránkách www.hrrnamor.cz. 

S tradičními hesly „Nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme“ a „Musíme si pomáhat“ se těšíme na vaši spoluúčast v tažení proti nebezpečné nákaze ve Středočeském kraji!

Druhý ročník kampaně prevence moru včelího plodu podporuje Středočeský kraj.