Včelař-otužilec

2/2019, strana 6

Česká otužilecká unie připravuje každoročně pro své členy řadu akcí, nad kterými ovšem nezasvěcenec zůstává v teplíčku domova v úžasu. Co teprve, když se ve vodě prohánějí otužilci v plném včelařském vybavení! Stalo se tak 15. prosince 2018 při recesistickém křtu otužilců v pražských Hodkovičkách. Těmi dvěma neohroženými plavci byli otec a syn Chytilovi.

Desetiletý Jakub plave v zimní vodě už třetím rokem a před Vánoci uplaval v Praze ve vodě s teplotou pouhých 4,5 °C 300 metrů.

            Jeho tatínek Jaroslav Chytil (1976) se otužuje osmým rokem. Patří mu titul Nejotužilejší Čech, vždyť je držitelem dvou českých rekordů v disciplínách nejdelší pobyt a uplavaná vzdálenost v ledové vodě. V roce 2018 jako první Čech a 58. člověk na světě přeplaval Severní kanál mezi Skotskem a Severním Irskem. Což znamenalo uplavat bez neoprenu téměř 42 kilometrů ve vodě chladné dvanáct třináct stupňů. Už tak namáhavou plavbu mu ještě znepříjemňovala až pětimetrová chapadla žahavých medúz talířovek.

            Zřejmě si říkal „zlaté včely“. Jaroslav Chytil totiž má ještě další hobby. Pátým rokem chová na Křivoklátsku a severně od Prahy včely. Z medu vaří několik druhů medoviny a zajímá se o apiterapii. Proto ho napadlo, když šlo o volbu kostýmu na každoroční otužilecký křest, využít pro sebe a Jakuba včelařské overaly včetně klobouků. Jak naší redakci prozradil v telefonu, moc dobře se v nich ovšem neplave.