Med roku

Radek Hykl

2/2019, strana 39

Již čtvrtým rokem připravuje letos Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., v Brně celostátní soutěž Med roku. Základní hodnocení jsme přinesli v Moderním včelaři již na podzim. Čas jsme si však nechali na rozsáhlejší reportáž s absolutním vítězem Medu roku 2018 Radomilem Rubešem.

Nejlepší med roku 2018 byl akátový. Připomeňme, že v posledním ročníku došlo k posunu v hodnocení medů. Oproti minulosti se součástí hodnocení staly laboratorní výsledky fyzikálně chemických vlastností soutěžních medů. Vítězný med proto již nezvítězí jen na základě chutí degustátorů, ale také díky vlastnostem potvrzených laboratoří, konkrétně ze Státního veterinárního ústavu Olomouc.

 

Zlato pro akátový med

Na nejvyšším stupni vítězů stanul se svým produktem včelařský provoz z Kozomína manželů Kamily a Radomila Rubešových. To, že jejich med uspěl, nebyla žádná náhoda. Vítězný med byl z kategorie jednodruhových květových medů. V kategorii medu květových byl jejich med také na prvním místě. Předloni byl jejich med v kategorii jednodruhových květových medů na pěkném 3. místě.

S manželi jsem se při příležitosti předání cen setkal osobně. Působili velmi nenápadně, což mě ale příliš nepřekvapilo, protože převážná většina včelařů, se kterými jsem se ve svém včelařském životě potkal, jsou skromnými lidmi.

Radomil Rubeš včelaří 41 let, přičemž od roku 2008 se mu koníček proměnil v profesi. Včelstva má umístěna na několika stanovištích okolo Vltavy. Včelaří v nástavkových úlech, kočuje. Řepkový med pastuje, ostatní medy – převážně druhové jako je akátový a lipový – nabízí zákazníkům bez zpracování. Produkci prodává většinou ze dvora, anebo ve svých prodejnách. Nabídku jednotlivých druhů ovlivňuje snůška v daném roce. 

Před pěti lety otevřeli Rubešovi v Kozomíně medovou prodejnu „Medomeček“. V listopadu 2018 zřídili ještě kamennou prodejnu v Kralupech nad Vltavou, Riegrově ulici.

Je vidět, že poctivá péče o včelstva a znalost snůškových podmínek v okolí sklízí své úspěchy nejen u zákazníků, ale také v tak náročné soutěži, jako je Med roku.

 

Jaký bude Med roku 2019

Přípravy na letošní ročník, který ponese název „Národní výstava medů ČR“ začaly ihned po skončení ročníku minulého. Již nyní připravujeme několik změn, které učiní Med roku pro soutěžící ještě zajímavější.

Hlavní změnou je oddálení soutěže ze září na říjen, konkrétně na 12.–13. 10. 2019. Místo prezentace zůstává stejné, a sice Brno-Žabovřesky, kulturní dům Rubín. V těchto dnech proběhne také konference. V sobotu připravujeme pro včelaře program na téma „Včelí produkty, jejich získávání a zpracování“. V neděli pak nabídneme přednášky pro širokou veřejnost.

Vyhodnocení Medu roku 2019 degustátory proběhne proti minulým časovým schématům již o týden dříve. Degustátoři se na svou práci připravují za podpory Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s., celý rok absolvováním odborných kurzů, trénováním chutí a poznáním základních vlastností medu. Posunem termínu vyhodnocení o týden dosáhneme toho, že na Národní výstavě medu ČR 2019 budou výsledky již známé. Včelaři, kteří se umístí na prvých třech místech, budou moci svůj med na této akci osobně prezentovat a prodávat. Vyšli jsme tak vstříc i návštěvníkům akce, kteří se v minulých ročnících o tuto možnost zajímali.

Vše o Medu roku, nebo, chcete-li Národní výstavě medů ČR, včetně podmínek a pravidel soutěže naleznete od 1. 4. 2019 na stránkách www.medroku.cz.