Jarní setkání včelařů v Ostravě

Václav Sciskala

2/2019, strana 31

Včelařská zima je dlouhá a nudná. Od října sledujeme svoje včely pouze pohledem na úl a studujeme časopisy, internet a jiné zdroje k načerpání nových impulsů pro rozvoj svého včelařského vědění a provozu. A tak každý rok vyhlížíme předjaří a jaro. Těšíme se pohledem za okno, že nám přibývá denního světla, den se prodlužuje a opatrně chodíme kolem svých úlů a vyhlížíme oteplení a první prolety. Žel na ty si ještě počkáme, ale určitě nechceme nic podcenit, tak surfujeme na internetu a hledáme zajímavé akce, které by stálo za to navštívit a načerpat impuls do naší včelařské práce.

Besedy a přednášky nacházíme v různých koutech naší země a určitě si každý umí vybrat, což o to, ale nějaká větší akce jako je výstava nebo přímo včelařský veletrh, to u nás v jarních měsících nenajdeme. Proto jezdíme každoročně do Rakouska, Maďarska, Slovinska, Německa nebo Itálie. Ano jsou to akce s tradicí a obsahují vše, co včelař očekává, ale ta dálka…

Tak jsme dali hlavy dohromady a vymysleli první Včelařský veletrh v ČR a zařadili ho na období jaro. Dámy a pánové, jarní setkání včelařů a příznivců v Ostravě jsme pojali jako jarní prolet včelařů. Potřebujeme se zbavit zimní letargie a nabít svůj organismus pozitivní včelařskou energií. Březen je ideální měsíc a termín 22. a 23. březen super datum pro návštěvu výstavy VČELA!!!

Organizátorem je Včelařský spolek Moravy a Slezska, z. s., který usiluje o vybudování tradice. Včelaři by měli mít možnost v dostupné vzdálenosti vidět co výrobci a obchodníci připravují na novou sezonu, popovídat si přímo s nimi a samozřejmě nakoupit vše co potřebují.

Včelařský veletrh, to není jenom prodej včelařských potřeb, to je i cyklus přednášek na aktuální témata, to je i kulturní pohlazení včelařské duše hezkou písničkou a samozřejmě nesmí chybět kuchyně. Vždyť i láska prochází žaludkem, tak jaká by to byla láska ke včelám bez občerstvení. Připravujeme i ochutnávku medů a medoviny a malý koutek pro děti.

Jsme potěšeni zájmem výrobců a významných prodejců. Už evidujeme přihlášky od firem p. Břinka, Sedláčka, Lyson, p. Mečiara, Havlíčková Borová, Vast-Oil aj. Příslib dali i p. Kolomý, p. Kovář, a prakticky další významní hráči, kteří v našich vodách operují. Zajímavostí a pro nás určitou atraktivitou budou včelaři z Polska, Běloruska a Litvy. Chceme využít zkušeností těchto včelařů a prof. Dima z Běloruska přislíbil vystoupit se svou přednáškou, se kterou v loňském roce v Polsku sklidil obrovský úspěch.

Kromě prof. Dima vystoupí s krátkými a věcnými prezentacemi přítomní vystavovatelé a odborníci oboru včelařství a určitě bude naše setkání studnici dobrých nápadů a námětů.

Na výstavě bude vystavovat své krásné fotografie pan Milan Motyka a věřím, že i jeho kniha, která nedávno vyšla, bude pro mnohé hezkým dárkem z Ostravy. Možná ji někdo vyhraje v tombole.

Dámy a pánové po oba dny od 9:00 do 17:00 hod. vás v Ostravě čeká příjemné včelařské prostředí. Těšíme se na vás! Ostrava je připravena být včelařům rájem.

 

Za organizátory Mgr. Václav Sciskala, předseda VSMaS z.s.

www.vcelarime-sami.cz