Chystá se Mezinárodní rok zdraví rostlin

3/2019, strana 4

Valné shromáždění Organizace spojených národů vyhlásilo rok 2020 Mezinárodním rokem zdraví rostlin. V současnosti se až 40 % světové sklizně plodin nevyužívá kvůli ztrátám způsobeným škůdci. Globální produkce tak přichází vlivem fytopatogenních chorob o 220 bilionů dolarů ročně a vlivem invazních škůdců o dalších 70 bilionů dolarů.

„Mezinárodní rok zdraví rostlin je klíčová iniciativa pro zdůraznění významu zdraví rostlin k zajištění bezpečnosti potravin, ochraně životního prostřední a biodiverzity a hospodářského rozvoje,“ říká zástupkyně ředitele FAO Maria Helena Semedo. Doufejme, že aktivita směřující k ochraně zdraví rostlin nebude spočívat v ještě masivnějším nasazení pesticidů, ale půjde se cestou udržitelného rozvoje zahrnujícího péči o opylovatele.

K iniciativě se v České republice připojí Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský jako národní organizace ochrany rostlin České republiky, Česká společnost rostlinolékařská a odbor rostlinolékařství České akademie zemědělských věd.

Informační brožura o Mezinárodním roce zdraví rostlin je ke stažení na http://www.fao.org/documents/card/en/c/CA0324EN.