Včely lámou rekordy ve sledovanosti

3/2019, strana 6

Akademie věd ČR seznamuje již nějaký čas veřejnost s vědeckými výsledky v ojedinělém popularizačně-vzdělávacím cyklu pomocí krátkých animovaných videí. Jak jsme vás informovali v loňském srpnovém čísle Moderního včelaře, patřil jeden z dílů cyklu NEZkreslené vědy včelám. Odborným garantem byl Ing. Václav Krištůfek, CSc., z Biologického centra Akademie věd ČR, který včelaří a také přispívá do našeho periodika.

 

Film o včelách se stal nejúspěšnějším dílem čtvrté série a jedním z nejsledovanějších dílů NEZkreslené vědy vůbec. Od jeho zveřejnění v červenci 2018 má na kanálu Youtube už více než 160 tisíc zhlédnutí. Už jste Včely viděli? Pokud ne, stačí si zadat adresu https://www.youtube.com/watch?v=Z5wm2Me4w-Q&feature=youtu.be.

Oproti srpnu, kdy na internetu byl zavěšený jen zmíněný film namluvený Pavlem Liškou, tak nyní k němu na http://www.otevrenaveda.cz/miranda2/export/sitesavcr/data.avcr.cz/projekty/otevrenaveda/sys/galerie-download/NV-metodicky-list-vcely.pdf přibyl metodický list. Obsahuje znalostní kvíz, jehož otázky vycházejí z citovaného videa.