Jak včelařit s viry

Marie Šotolová

3/2019, strana 9

RNDr. Jana Prodělalová, Ph.D., z brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství, v. v. i., a Ing. Dalibor Titěra, CSc., z Výzkumného ústavu včelařského, s. r. o., v Dole přicházejí s brožurou, která vychází z nejnovějšího vědeckého projektu zaměřeného na včelí viry. 

Včelaři se z brožury dozvědí, jak se tyto viry přenášejí a jaká onemocnění včel mohou vyvolat. Stranou nezůstává ani laboratorní diagnostika včelích viróz, jejich výskyt v České republice, ani odpověď na otázku, jak tlak virů na včelstva oslabená varroózou alespoň zčásti eliminovat. 

Druhou polovinu cca 40stránkové práce vyplňuje plné znění ověřené technologie k produkci matek prostých specifických patogenů, kterými se rozumí právě viry, a certifikovaná metodika pro dekontaminaci chovatelských zařízení a včelařských pomůcek od virů. Publikaci vydal s podporou Ministerstva zemědělství Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v. v. i.

Brožura je volne ke stažení zde:

https://www.vri.cz/userfiles/file/Spoluprace_s_praxi/2019-03-08_Informacni_brozura_o_virech_vcely_medonosne-VUVeL_QJ1510113.pdf

ISBN 978-80-88233-50-3