Světový den včel zve k otevření včelnic

Petr Texl, Marie Šotolová

3/2019, strana 44

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., se letos inspirovala Rakušany, kteří slaví Světový den včel připadající na 20. května, „Dnem otevřených úlů“. PSNV-CZ tak poprvé vyzývá všechny včelaře, aby o víkendu 18.–19. 5. 2019 přivítali na svých včelnicích veřejnost zajímající se o život včel. Školní exkurze by mohly přijít v pátek 17. 5. Připojit se může každý včelař, aniž musí být členem pořadatelské organizace. Lidé, kteří k němu na včelnici zavítají, by se měli dozvědět víc o medonoskách, jejich chovu, významu a ideálně mít možnost koupit si „ze dvora“ med.

            PSNV-CZ přijímá přihlášky včelařů do této akce od 1. 3. do 31. 3. 2019. Prvních dvě stě přihlášených vybaví následujícími materiály: Letáčky o včelách, které budou k dispozici pro návštěvníky. Včelaři dostanou zdarma označení svého oděvu pomocí loga akce. Dále informační tabuli o otevřené včelnici, jejíž podoba bude odpovídat obrázku u tohoto článku. Včelařům-hostitelům poskytne instrukce k zdravotní prevenci na včelnici a nebudou chybět ani další příjemná překvapení, o kterých se nyní jedná.

            Časopis Moderní včelař uveřejní ve svém 5. čísle, které vyjde začátkem května, seznam přihlášených včelařů s termíny možné prohlídky. Totéž bude na webu. Redakce také uspořádá tiskovou konferenci tak, aby se novináři včas dozvěděli vše potřebné a mohli Den otevřených úlů zpropagovat a nasměrovat zájemce ke konkrétním včelařům.

            Protože novinku podpořilo svým grantem Ministerstvo zemědělství, nebudou zúčastnění včelaři nic platit.

            Přihlášky lze podávat od 1. do 31. 3. 2019 přes www.otevreneuly.cz.