Zmizí včelí tance?

4/2019, strana 39

Česká televize uveřejnila na svém webu 23. února výsledky studie kolektivu autorů ze švýcarské univerzity v Lausanne a německé univerzity v Mohuči, který vedl R. l’Anson Price. Vědci uvádí překvapivé zjištění, že „včelstva jsou úspěšnější ve sbírání potravy, pokud netančí“. Tam, kde informace předávané tanci chybějí, jsou včelstva aktivnější a produkují více medu než medonosky, které skrz tance komunikují. Přesná odpověď chybí.

Včelstva bez tanečního jazyka strávila podle jejich zjištění při hledání potravin venku čas delší o osm minut a přinesla téměř o třetinu více potravy. Vysvětlením by mohla být časová úspora, které včely dosáhnou, pokud se nezdržují tancem. Je-li zdroj potravy blízko, ztrácet čas tancem se včelám nevyplatí. Včely dokonce umí rozeznat chyby v tanci, a pokud se v něm vyskytnou, neřídí se jím.

Do hry vstupuje také člověk, který zřejmě kvůli intenzivnímu zemědělství vytváří prostředí, kterému není včelí tanec dobře přizpůsobený. Co vše by to mohlo znamenat, budou vědci ještě dále zkoumat v různých prostředích a biotopech.

 

Zdroj:

  1. https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2745680-vcely-prestavaji-tancit-na-nasich-polich-uz-zrejme-nema-smysl
  2. I’Anson Price R., Dulex N., Vial N., Vincent C., Grüter C.: Honeybees forage more successfully without the “dance language” in challenging environments. Science Advances, 13. 2. 2019, http://advances.sciencemag.org/content/5/2/eaat0450