Knížka z anglického města Hebden Bridge do vaší knihovny

Marie Šotolová

4/2019, strana 39

Že včely a úly, zejména malebné košnice, patří od dob starověkých civilizací mezi kulturní symboly, je známá věc. Britský autor Frank Alston zpracoval přehled Hives and Honeybees in Signs and Symbols (Úly a včely v znacích a symbolech napříč dějinami a světem). 

Na padesátce stran jsou reprodukce s doprovodným textem, které přibližují

významotvorná zpodobení medonosek a jejich obydlí podle kategorií užití. Jsou tu včely na budovách či včely jako symboly pohostinnosti na vývěsních štítech. Ale také včely na známkách a mincích. Nechybí samozřejmě stať o mormonském Utahu v USA, kde jsou včely státním symbolem. ISBN 0-907908-80-2.

            Brožurka není novinkou, vyšla už v roce 1998. Ale díky internetu si ji teprve teď už může objednat na stránkách vydavatele Nothern Bee Books kdokoli na světě. Adresu www.nothernbeebooks.co.uk by si včelaři měli dát do oblíbených stránek, protože se nakladatelství na chov včel a dějiny tohoto oboru specializuje.

Pokud se přihlásíte k odběru newsletteru e-mailem, dostanete zhruba každý měsíc avízo na nějakou zajímavost, ba dokonce kuriozitu. V březnu to byl například životopis Mary Bumby, která jako první chovala r. 1839 včely na Novém Zélandu. Knížku napsali Anne Middleditch a potomek chovatelky David F. Bumby.

            Právě 35 let nakladatelství vydává reprezentativní čtvrtletník The Beekeepers Quarterly. Na obsahu se podílí dvacítka dopisovatelů z celého světa. Revue newsletter také avizuje, a pokud si ho rovnou neobjednáte, dozvídáte se alespoň, co zrovna hýbe mezinárodní včelařskou komunitou, což není k zahození.