Moravská včelařská škola

Radek Hykl

4/2019, strana 45

Letos znovu otevíráme další, už 9. ročník moravské včelařské školy. Výuka ve školním roce 2019/20 proběhne opět v prostorách Střední lesnické školy v Hranicích na Moravě.

      Celé studium bude rozložené do devíti víkendů během osmi měsíců od října 1919 do května 2020. Počet účastníků každého ročníku je omezen jednak kapacitou učebny, jednak požadavkem, aby byl zajištěn osobní přístup lektorů ke každému posluchači.

Intenzivní výuka se během sobot bude konat od 8 do 18 hodin, v nedělích od 8 do 16 hodin, vždy s hodinovou polední pauzou. Praktická výuka probíhá na včelnici umístěné v nádherném arboretu, které je součástí školy.

Výuku odborně garantuje Mendelova univerzita v Brně v osobě doc. Ing. Antonína Přidala, Ph.D.,

vedoucí ho včelařského oddělení. V Hranicích na Moravě budou dále přednášet, stejně jako v minulých letech, významní odborníci. Jmenujme například Ing. Květoslava Čermáka, CSc., MVDr. Zdeňka Klímu, Miroslava Zeleného, Mgr. Bronislava Grunu, Ing. Františka Texla, Ing. Jaroslava Lstibůrka a Bc. Michala Počucha.

Posluchači mají možnost kromě výuky na místě také navštívit různé včelařské provozy, mj. se zaměřením na řízené kvašení medoviny, vyvařování souší a výrobu mezistěn.

Dojíždějící z větší vzdálenosti mohou využít již od pátku levné ubytování na internátě Střední lesnické školy.

V současné době probíhá zápis do 9. ročníku 2019/20. Jedinou podmínkou pro přijetí je, aby uchazeč o studium měl minimálně jednoroční praxi v práci se včelami. Pokud uchazečům tato praxe chybí, mohou ji získat na různých stupních Letních škol nástavkového včelaření, které vypsala Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ na ww.lsnv.cz. Tyto zpravidla několikadenní školy jsou prakticky i teoreticky zaměřené na základy chovu včel.

Zájemci o studium se mohou obrátit na hlavního organizátora Moravské včelařské školy Radka Hykla e-mailem moravskaskola@psnv.cz nebo telefonicky na +420 773 899 716.