Aktuální situace s morem včelího plodu na severu Moravy

5/2019, strana 4

Newsletter Zemědělec uveřejnil 1. 4. 2019 informace o výskytu moru včelího plodu v Moravskoslezském kraji. Ten patří v České republice mezi regiony s nejvyšším zasažením včelstev touto nebezpečnou nemocí.

Podle ředitele tamní Státní veterinární správy MVDr. Severina Kaděrky a ředitele odboru ochrany zdraví a pohody zvířat MVDr. Pavla Paciorka byla vloni zjištěna nákaza ve 23 ohniscích a 108 včelstev muselo být zlikvidováno. Počet ohnisek považují oba za pozitivní a svědčící o ústupu moru. Účinná byla jak opatření přijatá v chovech včel, tak kladnou roli sehrály krajské dotace zaměřené na tlumení této choroby včetně úhrad vyšetření včelstev.

Mor začal být v oblasti problémem před šesti sedmi lety, kdy se počet zachycených ohnisek pohyboval mezi 80–70 ročně. Před třemi lety se ještě s morem potýkalo mnoho včelařů na Olomoucku, Novojičínsku a také na Bruntálsku, kde je nyní mor diagnostikován výjimečně. Naopak poměrně časté nálezy jsou na Jablunkovsku u česko-polské hranice.

            Kromě severní Moravy se mor včelího plodu v našem státě nejčastěji vyskytuje v Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém a Zlínském kraji.