The Asian Hornet Handbook

Marie Šotolová

7/2019, strana 33

Sršeň asijská, Vespa velutina nigrithorax, zatím zdejší včely nedecimuje. Ale od roku 2004, kdy se poprvé objevila v jižní Francii v důsledku importu z Číny, obsadila celou zemi galského kohouta se všemi příhraničními oblastmi sousedních států a Portugalsko.

 V roce 2016 doputovala do Anglie, ve svých tenatech už svírá jihozápadní Německo, odkud k nám není příliš daleko.

Je jen otázkou času, kdy se ohlásí u nás. Proto je na místě vědět co nejvíc jak o její biologii, tak o nebezpečích, která představuje. Nejde totiž jen o lov včel, ale také o značnou agresivitu uplatňovanou vůči lidem strhávajícím její hnízda.

Sarah Bunker, znalkyně hmyzu a včelařka, byla mezi chovateli z Devonu, kteří se snažili zbavit sršní v Jersey. Právě tam si uvědomila, jak velký problém se právě rodí. Zároveň se seznámila s postupy, které devonští včelaři proti sršním používají. Všechny teoretické a praktické poznatky shromáždila do příručky The Asian Hornet Handbook, kterou v těchto měsících vydalo britské nakladatelství Northern Bee Books. Oč je to smutnější četba, o to je důležitější, vždyť nikde není zaručeno, že se sršně české kotlině vyhnou. Spíš naopak.

https://www.northernbeebooks.co.uk/products/bunker-the-asian-hornet-handbook/

ISBN 13-978-1-9160871-0-1.