Zahrada pro včely

7/2019, strana 34

Příručka Katrin Lugerbauerové, kterou vydala Grada Publishing, a. s., přináší tipy na medonosné rostliny pro různá stanoviště.

Autorka působí v Horním Rakousku jako učitelka. Souběžně má praxi v trvalkovém zahradnictví Sarastro, kterou prohlubuje na své vlastní zahradě, během exkurzí a samostudiem (www.geranium.at, hardy-geranium.blogspot.com).

V úvodu knihy přibližuje význam včely medonosné, samotářek a dalšího hmyzu pro opylení. Její sympatie směřují k přírodním zahradám, jejich specifikaci se rovněž věnuje. Dalších 60 stran pak už věnuje výběru rostlin a stromů s bohatou nektarovou a pylovou snůškou. Katalog je řazený podle stanoviště, tzn. zda se jedná o suché, vlhké, slunné nebo zastíněné místo. Pro každou lokalitu připravila kresebný návrh skladby trvalek. Součástí knihy je rozsáhlá barevná fotodokumentace. V závěru je tabulka rostlin popisující habitus dané rostliny, termín květu a její přitažlivost pro hmyz. České vydání brožury doplňuje seznam užitečných adres. Překlad Ing. Radomil Hradil.

ISBN 978-80-271-2049-9.