Med roku 2019

7/2019, strana 42

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., pořádá 11.–13. 10. 2019 již pátý ročník akce Med roku. Soutěž proběhne při akci Národní výstava medu v Brně s konferencí, jmenovitě v Kulturním domě Rubín, Makovského nám., Brno-Žabovřesky.

V letošním Medu roku se v porovnání s minulými ročníky více zaměříme na spotřebitele. To je dáno již tím, že koncept soutěže měníme na výstavu. Návštěvníci budou mít možnost nejenom medy ochutnat, ale i získat kontakty na účastníky soutěže a v neposlední řadě i zakoupit kvalitní med přímo na místě. Při výběru medů jim pomohou i řízené degustace, při kterých se dozvědí, na co se při ochutnávání medů zaměřit. Cílem výstavy je ukázat veřejnosti, jak různorodé jsou u nás medy, a dát tak možnost poznat ty nejkvalitnější medy, které se v daném roce včelařům podařilo vyprodukovat.

Hodnocení soutěžních vzorků

Medy, které návštěvníkům předložíme, projdou předem podrobným a přísným hodnocením. Důležité bude senzorické posouzení ze strany degustační komise. Zde by se měl příznivě projevit fakt, že její členové prošli nejenom zkouškami senzorických smyslů, ale i dalším školením týkajícím se přímo problematiky medu. Věříme, že to povede k objektivnějším výsledkům, jež pomohou lépe odlišit kvalitu jednotlivých soutěžních vzorků.

Každý vzorek dále projde kontrolou v certifikované laboratoři, kde se uskuteční jeho fyzikálně-chemický rozbor. Takto získané hodnoty umožní detailnější pohled na kvalitu soutěžních medů.

Oproti minulým ročníkům budeme hodnotit úroveň značení z pohledu platných legislativních předpisů, které směřují k tomu, aby spotřebitel získal z údajů na obalu co nejlepší informaci o samotném výrobku.

Nezapomeneme ani na to, že hezký obal prodává, takže budeme posuzovat vzhled předložených vzorků.

Takto koncipovaná soutěž si samozřejmě vyžádá pečlivější přístup nejenom ze strany pořadatelů, ale i soutěžících, jimž jsou určeny následující informace.

 

Soutěžní kategorie

Soutěž se vypisuje v 5 kategoriích (viz tabulka). Z toho se tři kategorie týkají medů květových, další kategorie pak medů medovicových. Zařazení do těchto kategorií bude provedeno na základě údajů uvedených na přihlašovacím formuláři a etiketě soutěžního vzorku. Správnost tohoto zařazení bude porovnána s výsledkem laboratorního rozboru. Pokud zde dojde k rozporu, rozhodující bude laboratorní rozbor a důsledkem bude vyloučení vzorku ze soutěže.

Pokud soutěžní vzorek nesplní legislativní požadavky na uvedení povinných údajů, bude ze soutěže vyřazen.

Abychom zdůraznili důležitost obalu z pohledu spotřebitele, vyhlašujeme zvlášť i kategorii „Nejlepší obal“. Zde bude hodnocena úroveň designu (sklenice, etiketa, víčko). Předpokládáme, že včelaři budou do soutěže odesílat své výrobky v obalech, které skutečně používají, a že se tedy nebude jednat o obaly použité pouze pro účel soutěže.

Tabulka: Soutěžní kategorie

Květové medy

Medovicové medy

Med

Nejlepší obal

Jednodruhové

(např. akát, pohanka)

 

 

 

Vícedruhové

Pastové

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legislativní požadavky na značení medů:

Povinné údaje

Název potraviny: Med

Původ medu: květový nebo medovicový

Země původu: Česká republika

Množství potraviny: g nebo kg

Doba minimální trvanlivosti

Jméno nebo obchodní název a adresa výrobce
 

Nepovinné údaje

Regionální, územní nebo místní označení původu

Podmínky uchování

Výživové údaje (tento údaj je povinný pouze v případě, že včelař zaměstnává více jak 10 zaměstnanců anebo má obrat větší než 20 mil. Kč)

Hodnocení ze strany certifikované laboratoře:

Obsah vody max. 20 %

Obsah HMF (hydroxymethylfurfuralu) max. 40 mg/kg

Kyselost max. 50 mekv./kg

Aktivita diastázy min. 8

Pokyny pro soutěžící:

Do soutěže je přijímán pouze med z letošní snůšky.

Na základě přihlášení Vám na Vaši adresu zašleme dvě sklenice Facette o objemu 720 ml v polystyrenovém přepravním boxu.

První sklenice je určena na výstavu. V případě, že vám Facette nevyhovuje, můžete použít jiný typ. Tato sklenice musí být označena etiketou tak jako při prodeji v maloobchodě.

Druhá sklenice musí být typu Facette a nesmí být označena etiketou. Důvodem je zajištění anonymity při hodnocení vzorku.

 

Termíny přihlášek:

Kategorie A do 15. 7. 2019

Kategorie B do 5. 9. 2019

 

Podrobnější informace a rady na www.medroku.cz.

 

Projekt je realizován s podporou finančních prostředků pro nestátní neziskové organizace z kapitoly Ministerstva zemědělství.