V Krušlově se včelařilo nejen ve starých úlech

- redakce

9/2019, strana 8

Letošní letní škola Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s., v jihočeském Krušlově u Volyně se nesla v duchu názvu Od brtě na střechu. Během tří dnů se probraly snad všechny úlové systémy.

Organizátoři si všimli, že účastníci je neporovnávali pouze podle výnosu medu a pohodlí včelaře. Ale v souladu s dnešním sílícím trendem hledali inspiraci v přirozených obydlích včel a zajímali se o to, jak tomu přizpůsobit chov včel. Výzvou do budoucna je hledat takové chovatelské technologie, aby včelařství bylo trvale udržitelné, včelstva byla vitální, dobře přezimovala a odolávala stále rostoucím negativním vlivům člověka. Zatímco některé podmínky jako lidé ovlivnit nemůžeme, tak v našich rukách je už přírodu nezatěžovat a neškodit jí. Ku prospěchu všech, včely nevyjímaje.

Václav Kolrus ze Zdíkovce nedá dopustit na Brennerův úl (r. m. 30 x 30 cm), ve kterém v podhůří Šumavy včelaří přes 30 let. Další úly na pódiu: japonský úl, košnice, Warré úl.

Velká diskuze vznikla nad japonským úlem, kde v každém „nástavku“ jsou v horní části pevné tyče pro zpevnění volné stavby. V pozadí si účastníci školy prohlíží Brennerův úl.