Moderní včelař uspěl v mezinárodní soutěži Apimondia 2019

9/2019, strana 1

Časopis Moderní včelař získal bronzovou medaili v kategorii časopisů věnovaných chovu včel na soutěži 46. ročníku Mezinárodního včelařského kongresu Apimondia, který se koná od 8. do 12. 9. 2019 v Montréalu v Kanadě. www.apimondia2019.com

Vrcholné celosvětové odborné setkání včelařských odborníků pořádá organizace Apimondia každé dva roky na různých kontinentech. Stěžejní událostí je kongres, odborná konference, výstava ApiExpo a soutěže včelích produktů, knih, fotografií, plakátů, filmů, videí, aplikací pro smartphony a časopisů ve dvou kategoriích, s převahou vědeckého obsahu a s převahou článků o chovu včel (kat. 40).

Letos se poslední jmenované kategorie účastnily časopisy z 9 zemí.

Požadovaná tři čísla časopisu Moderní včelař (4, 6, 7) aktuálního (XVI.) ročníku předložil hodnotící komisi Apimondia Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D., pedagog Katedry biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci a člen redakční rady a kmenový autor časopisu Cenu převzal osobně v rámci programu Apimondia 2019.

Měsíčník Moderní včelař vydává pro Českou a Slovenskou republiku Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s. (www.psnv.cz). Kromě tištěné formy vychází od roku 2018 časopis také v placené plně elektronické verzi.

Pravidelně se věnuje legislativním a politickým novinkám ovlivňující včelařství v České republice a Evropské unii. Publikuje přehled chystaných včelařských událostí v České republice a v sousedních zemích. V odborné části se zabývá provozními metodami při chovu včel, popisem a léčbou nemocí včel, biologií včely, výživou včel, výsledky apidologického výzkumu ve světě, zpracováním včelích produktů, apiterapií, historií chovu včel a včelařskou pedagogikou. Součástí časopisu jsou reklamy na včelařské zboží. Autorský tým tvoří včelaři z praxe (rubrika Provozní metody), v ostatních rubrikách vysokoškolsky erudovaní odborníci z řad veterinárních lékařů, biologů, apidologů, historiků. Časopis klade důraz na chov včel přátelský k přírodě, soustavně nabízí čtenářům fungující biotechnologické alternativy k tlumení varroózy.

 

Zpracovala: PhDr. Marie Šotolová, šéfredaktorka Moderního včelaře

Kontakt:

Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D. – předkladatel časopisu do soutěže:  j.danihlik@gmail.com

PhDr. Marie Šotolová, šéfredaktorka časopisu Moderní včelař: marie.sotolova@psnv.cz    

                                                                                                     tel.+421 702 940 469

Diplom – bronzová medaile pro časopis Moderní včelař v kategorii 40 – Včelařské časopisy.

Mgr. Jiří Danihlík, Ph.D., člen redakční rady Moderního včelaře s diplomem.

Doprovodná tabulka k vystaveným vítězným časopisům na Apimondii 2019. Na 3. místě je uveden Mgr. Jiří Danihlík, PhD., který časopis do soutěže přihlásil.

Titulní strana Moderního včelaře 6/2019

Titulní strana Moderního včelaře 7/2019