Med roku 2019

Jaroslav Lstibůrek

11/2019, strana 43

V letošním roce jsme se opět snažili vybrat ten nejlepší med roku. PSNV-CZ tuto soutěž pořádá již po páté a po celou dobu dbáme o její neustálé zlepšování.  

Již od prvního ročníku prochází všechny medy nejprve kontrolou základních jakostních kritérií, což nám umožňuje posoudit, zda vyhovují platným legislativním podmínkám. Letos vyhlášce č. 76/2003 Sb. vyhovělo všech 161 vzorků v kritériích obsah vody, HMF, kyselost a aktivita diastázy. Posouzením podle neoficiální normy Český med bychom vyřadili dva vzorky kvůli vyššímu obsahu vody.

 

Původ medu

Větší výkyvy jsme zaznamenali v posuzování vodivosti, což má přímou návaznost na zařazení medu do kategorií podle jeho původu (květový versus medovicový med). Ukázalo se, že včelaři nejsou obeznámeni s možností označit svůj výrobek pouze jako „med“. Tento způsob by měli využít ve chvíli, kdy si nejsou původem svého medu jistí. To znamená případ, když nemají možnost vodivost změřit, nebo se med pohybuje blízko stanovené hranice a s ohledem na chybovost stanovení by mohlo dojít k nesouladu s výsledkem alreditované laboratoře. V našem případě na to doplatilo devět vzorků, které byly na etiketě označeny jako květové, ačkoliv vodivost překročila hodnotu 80 mS./m. Pokud by takové pochybení například odhalila při kontrole Státní zemědělská a potravinářská inspekce, posoudila by med jako nejakostní, a to se všemi z toho plynoucími postihy, včetně zveřejnění na webu Potravinynapranyri.cz

 

Senzorická analýza

I po vyloučení výše uvedených medů jich stále zbývalo 150, ze kterých jsme měli vybrat ty nejlepší. Zde pak přišla na řadu senzorická analýza, která proběhla prostřednictvím degustační komise.

Dvacetičlenná degustační komise pracovala v podobném složení jako minulý rok. V mezidobí proběhlo školení zaměřené na techniku degustace medů. Účastníci pak obdrželi sadu různých medů, aby mohli pokračovat ve cvičení degustačních dovedností doma.

Letošní posuzování medů pak proběhlo ve dnech 5. a 6. října v Hranicích na Moravě. Během dvou dnů zanalyzoval každý degustátor 50 medů. Tím jsme docílili toho, že byl každý vzorek medu posuzován nejméně 5x a celkem jsme pak měli k dispozici více jak 1 000 degustačních protokolů, kde byly medy posouzeny ve stobodové stupnici. Touto anabází jsme dosáhli při hledání nejlepších medů velice věrohodných výsledů.

 

Kvalitní senzorika poprvé v České republice

Tento způsob senzorické analýzy medů byl v takovém rozsahu v rámci České republiky použit poprvé. To je určitě dobrá zpráva, protože v rámci potravinářského průmyslu se jedná o léty prověřený způsob hodnocení.

Věříme, že popsaná hodnotitelská činnost není důležitá jen pro úroveň vlastní soutěže, ale hlavně, že pomůže našim včelařům a včelařské veřejnosti lépe poznat a posoudit jedinečnost jejich medů. Pro vítěze a oceněné v jednotlivých kategoriích to pak znamená mnohem větší jistotu, že jejich medy jsou vysoce kvalitní a výjimečné.

 

Vítězné medy

Květový jednodruhový med

Umístění

Soutěžící

Obec

1.

Hrubý David

Tlumačov

2.

Šimůnek Michal

Třebívlice

3.

Vavřík Jan

Domažlice

 

Květový vícedruhový med

Umístění

Soutěžící

Obec

1.

Písařík Petr

Votice

2.

Včely Hradčanské, z. s.

Praha 1

3.

PUNČOCHÁŘOVÁ ROMANA

Malšice

 

 

 

 

 

 

Květový vícedruhový med pastovaný

Umístění

Soutěžící

Obec

1.

Dlouhá Štěpánka

Varnsdorf

2.

Šálek Jiří, Bc.

Rožmitál pod Třemšínem

3.

ŠKARECKÝ JOSEF

VRACOV

 

Medovicový med

Umístění

Soutěžící

Obec

1.

Srp František, Ing.

Zaječov

2.

Tobolík Stanislav

Kostelec u Holešova

3.

Stočeová Sylva

Příbram

 

 

 

 

Hodnocení veřejnosti

   

 

Umístění

Soutěžící                   Obec

 

 

1.

Juriga Tomáš

Úvoz

2.

Cahel Ondřej

Brno

 

3.

Velička Antonín

Rýmařov

 

 

 

 

 

   

 

         

 

Nejlepší obal

Petrovič Josef, Vráž (okr. Litoměřice)

 

Poznámka: Úplné výsledky soutěže Med roku 2019 také na www.medroku.cz

Výstava Med roku 2019 v Brně.