Metodický pokyn SVS pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroózy

- redakce

1/2020, strana 5

Metodiku kontroly zdraví zvířat a nařízené vakcinace na rok 2020 doplňuje Metodický pokyn SVS pro chovatele včel k prevenci a tlumení varroózy, který je rovněž uveřejněný na webových stránkách Státní veterinární správy.

Jak uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček pro newsletter Zemědělec (27. 11. 2019), plošné preventivní ošetření neumožňuje sledovat skutečný výskyt nákazy a současně také zvyšuje riziko vzniku rezistence roztoče na jednotlivé antiparazitární přípravky. Podzimní ošetření proti varroóze se proto letos nebude provádět plošně jako dosud, ale nově pouze v indikovaných případech, tzn. v lokalitách, kde se již roztoč objevil, a to na základě pravidelného monitoringu výskytu roztoče, který bude provádět chovatel individuálně na jednotlivých stanovištích.

Podíl včelstev bez kleštíka včelího se na jaře r. 2019 meziročně zvýšil o 6 % na 33 %. Podíl vzorků s více než třemi roztoči na včelstvo klesl o 4 % na 13 %.

Celé znění metodického pokynu na: http://www.svscr.cz/wp-content/files/dokumenty-a-publikace/Metodicky-pokyn-SVS-pro-chovatele-vcel-k-prevenci-a-tlumeni-varroazy-2019-11-26.pdf.