Krumlovští medvědi, ti se maj´

Marie Šotolová

1/2020, strana 37

To, že medvědi mají rádi med, je jasná věc. Pokud hodují bez pozvání přímo na včelnici, žádný včelař nejásá. Přesto pro ně máme jakési pochopení. Do plastových medvídků stáčíme dětem med, medvědí silueta zdobí nejednu etiketu, s plyšovými medvědy jsme všichni vyrůstali a méďové jsou hrdiny pohádek na dobrou noc. Redakce Moderního včelaře se proto účastnila křtu medvědů na zámku v Českém Krumlově.

Zvláštnímu postavení emblematického zvířete se od 16. století těší medvědi v Českém Krumlově. Jen s několika krátkými přestávkami tu žijí čtyři sta let a připomínají spojení Rožmberků s knížecím rodem Ursini s kořeny v antickém Římě. To je sice jen legenda, ale medvědi (medvěd, latinsky ursus) se od časů Viléma z Rožmberka usídlili nejen v podobě štítonošů na rožmberském rodovém znaku, ale také v příkopu českokrumlovského zámku.

20. listopadu 2019 se ve zdejším medvědáriu sešli jejich příznivci, ti, kteří se o ně starají, a novináři. Konal se tu totiž křest medvědího páru, který dostal jména po Vilému z Rožmberka a jeho manželce Polyxeně z Pernštejna. Zvířata byla zabavená během nelegálního dovozu z Ruska v září 2017 na pražském letišti. Odtud putovala do ZOO Olomouc a nedávno našla svůj trvalý domov na jihu Čech.

Proč na té slávě nechyběl Moderní včelař? Aby vyzvěděl, jak se to s tím medem a medvědy má. O jeho přísun se obětavě mnoho let finančně stará Jan Dokoupil s JUDr. Milenou Hanzalovou. Jak prozradil medvědář Jan Černý, ideální dávka pro jednoho méďu je jeden kilogram medu na den, takže kolem 3,5 q za rok. Už čtyři desítky let ho podává svým svěřencům rozpuštěný v mléku s vodou, kam přidává vitamíny, minerály a dnes také omega 3 tuk z lososů. Medvědi si med navíc užívají, když je třeba, aby se někam přemístili. Medem stačí pomazat vybraný prostor a je jisté, že se nebudou starat o nic jiného. Medvědář zatím může ve výběhu udělat, co je zapotřebí, aniž by si ho chlupáči všímali. Prostě med je neodolatelný.

Medvědář Jan Černý ještě v pracovním oblečení před křtem s křestním listem Viléma. Vpravo připravené dárky, sklenice plné medu.

Hlavní aktéři se v medvědáriu pod českokrumlovským zámkem shromáždili ke společné fotce, jak to má na správném křtu být. Skutečné medvědy zastoupili v maskách zleva kastelán zámku v Českém Krumlově PhDr. Pavel Slavko a pomocník medvědáře Josef Garaj. Kromě "medvědů" jsou na snímku zleva Eva Kalhousová, Jan Dokoupil, Josef Šťastný, majitel restaurace U Medvídků, Milena Hanzalová, Jan ,,Míša" Černý a budoucí medvědář Radek Černý, syn Jana Černého.

Zatímco lid se veselil a protentokrát medvědům med přál z celého srdce, medvědi se nestačili v kotci pod zámeckým mostem divit a bručet, kdy už je k těm laskominám jejich oblíbený medvědář Jan Černý pustí.