INSIGNIA – monitoring pesticidů pomocí včel

- prym-

3/2020, strana 16

Cílem projektu INSIGNIA je navrhnout a otestovat protokol, ve kterém včelstva slouží jako bioindikátory prostředí: včelaři shromažďují vzorky ze svých včelstev k detekci přítomnosti pesticidů v životním prostředí.

Novost projektu INSIGNIA spočívá v nedestruktivním odběru vzorků a rovněž ve vývoji a testování nebiologických technik odběru vzorků.

Konsorcium INSIGNIA se aktuálně skládá ze šestnácti partnerských organizací z dvanácti evropských zemí. Projekt začal v listopadu roku 2018, kdy byly odebrány první vzorky a poprvé otestována účinnost a spolehlivost inovačních nebiologických metod monitoringu – nástrojů nazvaných Beehold tubes a APIStrips. Jejich citlivost a průkaznost monitoringu byla porovnána s realitou zjištěnou klasickými osvědčenými metodami odběru vzorků pylu z pylových rousek a pylu uloženého v plástech.

V prvním roce probíhal výzkum ve čtyřech zemích. V nadcházející sezóně se tento projekt rozšíří do devíti států Evropské unie. Součástí projektu jsou samotní včelaři, kteří se stanou příležitostnými vědci odebírajícími vzorky. Jejich analýza probíhá ve vyhlášených laboratořích v Řecku, Španělsku a Portugalsku.

Poté, co účastníci projektu shromáždí pyl, identifikuje se pomocí molekulárních technik jeho botanický původ, aby se zjistily hlavní zdroje potravy včelstev v příslušné lokalitě. Zapojení široké včelařské veřejnosti do projektu podporují webové stránky, sociální sítě a zprávy v evropských včelařských časopisech, kam je organizátoři zasílají. Jedním z nich je take Moderní včelař.

Za projektem INSIGNIA stojí výzkumníci Flemming Vejsnæs a Norman Carreck z Dánska. Jako pilotní studii ho iniciovala a financuje Evropská unie, konkrétně DG SANTE (generální ředitelství Sante v rámci Evropské komise odpovědné za politiku EU v oblasti bezpečnosti potravin a zdraví).

,,Již nyní máme velmi vzrušující výsledky,” vzkazují oba Dánové. ,,Bude včelař budoucnosti zároveň výzkumníkem monitorujím životní prostředí? Doufáme, že ano, a včelaři se rádi podělí o své zkušenosti a poznatky,” dodávají dánští vědci.  

 

Kontakty:

Blog: www.insignia-bee.eu/blog

Internetová stránka: www.insignia-bee.eu

Facebook: insignia-bee

Instagram: @insignia_bee

Twitter: @insignia_bee

Včely musí při vstupu do úlu projít trubicí Beehold, která je potažena nespecifickým lepidlem PEG, na němž ulpívá pyl a další látky z včelích brv a rychomů.

Součástí studie v první roce byla kombinace trubic Beehold a lapačů pylu. Vzorkování probíhalo současně dvěma metodami.

Rouskový pyl byl shromažďován každý druhý týden po dobu jednoho dne. Pesticidy jsou analyzovány v nejlepších ústavech pro analýzu pesticidů v Evropě a botanický původ je určen molekulárními technikami.

ApiStrips jsou proužky potažené Tenaxem, látkou, na níž ulpívají molekuly pesticidů.

Perga nacházející se v plástech slouží ke sledování ukládání a toků pesticidů ve včelstvu.