Konference Zdraví a imunita včel

Josef Kala

3/2020, strana 37

V univerzitním kampusu Masarykovy univerzity v Brně se 14. ledna 2020 konalo již druhé setkání včelařů s názvem Zdraví a imunita včel II.

Organizačně workshop a úvodní slovo zajišťovala RNDr. Helena Nejezchlebová, Ph.D. Téměř sedmdesát posluchačů bylo nutné pro velký počet rozdělit do dvou skupin. První polovina vyslechla přednášky o imunitě hmyzu, které novými informacemi doplnily loňský workshop. Účastníci zařazení do druhé půle absolvovali prohlídku laboratoří a chovatelských prostor hmyzích populací. Posléze se ukázalo, jak praktické to bylo řešení, protože v laboratořích se všichni dostali k vizuálním i verbálním informacím bez tlačenice. A byl dostatek prostoru na odbornější i laicky formulované dotazy.

Laboratorní metody přiblížila Mgr. Jana Hurychová, která pohotově odpovídala na všechny dotazy. Úžasné mikroskopické pohledy na čistě vypreparované srdce, trávicí trakt a tukové tělísko včel připravila Alka Kumari Jadaun, Ph.D. Porovnání rozdílů mezi imunitními reakcemi hemolymfy dlouhověké včely a larvy zavíječe erudovaně předvedl Mgr. Martin Kunc, jenž vysvětlil podstatné znaky, které má včelstvo jako superorganismus při projevech imunity. Praktické ukázky mnoha včelařům osvětlily postupy laboratorní práce.

V laboratořích a chovných prostorách hmyzu účastníky provedla svou prací zjevně nadšená Mgr. Sara Eliáš, která včelařům ukázala několik různých živých, zejména exotických druhů hmyzu, sloužících k laboratorním zkoumáním. Velký zájem vyvolala místnost odstíněná proti elektromagnetickému záření, kde se zkoumá vliv těchto polí na orientační schopnosti hmyzu.

Pro skupinu posluchačů, která se dopoledne zúčastnila přednášek, byly na programu obsáhlé přednášky doc. RNDr. Pavla Hyršla, Ph.D., o širších pohledech na imunitu hmyzu se zaměřením na vysvětlení souvislostí dlouhověkosti a imunity včel. Následovala přednáška Mgr. Pavla Dobeše, Ph.D., o dlouhověkosti včel a vlivu varroózy na ni. Teoreticky, a přitom srozumitelně, byly vysvětleny metody laboratorního rozlišení dlouhověkých a produkčních včel. Následující přednáška doc. RNDr. Martina Váchy, Ph.D., se věnovala sledování paměťových schopností včel pod vlivem elektromagnetických polí, zejména vedení vysokého napětí.

Odpoledne se obě skupiny vystřídaly, což pro přednášející znamenalo každou přednášku prezentovat dvakrát.

Společný závěr setkání patřil metodám správné včelařské praxe v podání Ing. Oldřicha Veverky. Množství včel potřebných pro výzkum a laboratorní testy poskytuje sedm včelařských pracovišť, včetně včelnice O. Veverky. Pracovníci univerzity mnohdy vyšetřují dlouhověké včely přímo na vybraných včelnicích, což je příliš pracné a nákladné. Proto se používá metodika ověřující rozdíly mezi výsledky získanými přímo na včelnici a výsledky ze včel zasílaných poštou. Vyvstává proto otázka, zda by pro zvídavé včelaře nebylo užitečné mít možnost zasílat vzorky včel na vyšetření do této, nebo podobně vybavených laboratoří.

V laboratořích Ústavu experimentální biologie Masarykovu univerzity v Brně žije téměř dvacet pokusných druhů hmyzu, od octomilek a švábů až po exotické druhy strašilek.