Konference Pestrá krajina

Marie Šotolová

3/2020, strana 40

Na čtyři stovky lidí se 23. ledna účastnily vyhlášení výsledků soutěže rodinných farem v rámci iniciativy Asociace soukromého zemědělství Pestrá krajina. V prostorách České zemědělské univerzity se představili sedláci, kteří zabodovali hospodařením přátelským k rozmanitosti přírody. Došlo i na panelovou diskusi, kde nechyběly hlasy z pléna, z řad politiků a vědců v čele s profesorem Bedřichem Moldanem.

Agrobaroni, které by mělo tížit svědomí z toho, jak se k půdě chovají, chyběli. Jak jinak? Budoucnost jeden z oceněných hospodářů vidí takto: Vyvlastnění mnohahektarových ploch v majetku „kluků z Václaváku“ bez jakéhokoli vztahu k půdě s cílem získat co nejvíc peněz za co nejkratší dobu a pronajímajících pole stejně zaměřeným nájemcům, je nemožné. Lze jen čekat na dobu, kdy takto obhospodařovaná země přestane rodit a velkopodnikatelé v zemědělství se jí začnou zbavovat. Pak přijde chvíle opět pro sedláky, aby vrátili do hlíny život. Bude to trvat generace. Anebo to klimatická krize vyřeší za nás.

Nejlepší variantou se jeví osvícená vláda podporující přes legislativu a finanční pobídky diverzifikaci zemědělské krajiny. Protože politici, chtějí-li být znovu zvolení, vycházejí vstříc požadavkům voličů, je důležitý tlak veřejnosti. Právě podobné akce cílí na vybuzení lidí, aby chtěli měnit zelenou poušť za pestrou krajinu plnou života nad zemí i pod ní. Kde budou mít včelstva hojnost pylu a nektaru bez kontaminace postřiky.

           

Celý záznam z konference je veřejně přístupný na www.asz.cz/redakce/index.php?clanek=248878&lanG=cs&xuser=&slozka=5880

Konference Pestrá krajina v aule České zemědělské univerzity v Praze přilákala 400 účastníků z řad zemědělců, ekologů, politiků a studentů. Foto Zdeněk Gorgoň

Programem provázel moderátor České televize Václav Moravec, který dává projednávaným tématům prostor ve svém diskusním pořadu Fokus. Foto Zdeněk Gorgoň