Příkladná inciativa

Alena Machová

5/2020, strana 6

Včelaři v Rakousku a v Německu si vzájemně během korona-krize pomáhají.

Na ošetřování včelstev se tam sice nevztahují omezení pohybu osob související s vypuknutím koronavirové pandemie a navzdory omezujícím opatřením k pohybu osob včelaři smějí ke včelám.

Přesto však z iniciativy rakouských a německých včelařských svazů vznikly webové stránky IMKERHILFE (https://www.imkerhilfe.eu/) na pomoc včelařům. K iniciativě se připojili bavorští včelaři s tím, že stránky mohou využívat i včelaři z ostatních spolkových zemí. Cílem tzv. mise s názvem „Včelař pomáhá včelařům“ je především nabídka profesionální podpory všem včelařům také v Rakousku, v případě potřeby s možností bezplatného a odborného převzetí ošetřování včelstev zkušenými včelaři.

Zájemci o pomoc ostatním včelařům se vyplněním jednoduchého formuláře zaregistrují do databáze. Prostřednictvím platformy „Včelař – nouzová pomoc“ se může přihlásit každý včelař, který ze zdravotních důvodů nebo nařízené karantény při podezření na infekci nemůže ke včelám. Tento včelař také vyplní kontaktní formulář a následně se pro něj zorganizuje pomoc kompetentního včelaře.

Vstupní portál iniciativy Imkerhilfe. Printscreen