Chvála medu a setkání studentů z Blatné

Petr Texl

7/2020, strana 5

Časopis Moderní včelař je již patnáct let mediálním partnerem Chvály medu na Horním hradě. Letošní ročník se koná v sobotu 1. srpna 2020 od 10 do 17 hodin.

Horní hrad u Ostrova nad Ohří (okres Karlovy Vary) je zasazen do svahů Krušných hor. Součástí rozsáhlého hradního areálu je historické zrekonstruované arboretum. Hradní pán Pavel Palacký připravil ve spolupráci s Pracovní společností nástavkových včelařů CZ, z. s., zajímavý program.

10.00 hod. – Hodovna: Náhražky ve včelařství (Ing. Petr Texl)

11.00 hod. – Nádvoří: Včely očima našich předků (PhDr. Marie Šotolová)

13.00 hod. – Nádvoří: Přirozený život včel (Ing. Petr Texl)

14.00 hod. – Hodovna: Chov včel na našem území od raného středověku po dobu

                      Marie Terezie (PhDr. Marie Šotolová)

Celý den doprovodný program. Během akce průběžně ukázky umu opeřených protagonistů pohádky Sedmero krkavců s besedou a vyprávěním o těchto inteligentních tvorech. Pro děti dvě pohádky v podání Karlovarského hudebního divadla. Na nádvoří stánkový prodej s občerstvením, medovým pivem, medovinou, včelařskými potřebami, medem, voskem a dalšími věcmi od včel a pro včely. K dobré pohodě přispěje country kapela Poslední vagón.

Na stánku Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s., odpoví šéfredaktorka Moderního včelaře PhDr. Marie Šotolová a radní PSNV-CZ Ing. Petr Texl na vaše dotazy. Kromě časopisu Moderní včelař v prodeji publikace vydané PSNV-CZ včetně III. svazku učebnice Včelařství. Botanik RNDr. Ing. Pavel Hrdina přiblíží mikroskopické preparáty včel (mj. ze sbírky odborníka na včelí pastvu Ing. Oldřicha Haragsima, CSc.) a medonosných květů. Nebude chybět prosklený úl, ražba včelařské mince a další zajímavosti ze života medonosek.

Během letošní Chvály medu se navíc setkají absolventi, studenti, učitelé a příznivci oboru Včelař Středního odborného učiliště Blatná. Setkání pravděpodobně vyvrcholí u večerního hradního ohně. Na Horním hradě je možnost levného ubytování přímo ve dvou rozlehlých podkrovích východního palácového křídla.

Chvála medu je ideální akce pro celodenní rodinný výlet s dětmi, pro příznivce včelařství, odborníky na druhové medy, historii a v neposlední řadě také pro milovníky přírodních zahrad. Včelaři po dobře zodpovězené odborné otázce budou mít nižší vstupné. Všechny srdečně zvou pořadatelé.

Bližší informace: www.hornihrad.cz; www.psnv.cz; www.modernivcelar.eu; www.soublatna.cz.

Místo akce: Horní hrad 1, obec Krásný Les, 363 01 Ostrov nad Ohří

Logo Vzdělávání SOU Blatná. Kresba Jan Laštovička

Horní hrad u Ostrova nad Ohří na Karlovarsku hostí akci Chvála medu již po několik letních sezón. Fotoarchiv Horního hradu

Setkání studentů oboru Včelař na Chvále medu v roce 2014. Foto Petr Texl