Evropská fotosoutěž ke znovuobjevení našeho pouta s přírodou

Tisková zpráva Ministerstvo životního prostředí

7/2020, strana 10

Dne 22. května se otevřel nový ročník fotosoutěže Evropské agentury pro životní prostředí „REDISCOVER Nature“. Aktuálně si bere za cíl zachytit různé, mnohdy i opomíjené, zázraky přírody. Včelaře netřeba přesvědčovat, že mezi ně patří život medonosek.

Chcete-li se soutěže zúčastnit, stačí zaslat do 30. září 2020 své nejlepší fotografie ke kterémukoli z těchto tří témat:

·       Detaily přírody

·       Příroda na našem prahu

·       Příroda zpovzdálí

Soutěže se mohou zúčastnit občané Evropské unie a dále Velké Británie, Islandu, Lichtenštejnska, Norska, Švýcarska a Turecka, ale také Severní Makedonie, Albánie, Kosova, Černé Hory, Srbska a Bosny a Hercegoviny. Fotografie přihlášené do soutěže musí být pořízeny ve výše uvedených zemích.

Minimální věk účastníků je 18 let. Každý soutěžící může přihlásit maximálně pět příspěvků, ke kterým má plná autorská práva. Přihlášená fotografie musí mít minimální rozlišení 2 000 pixelů pro dlouhou stranu fotografie, nejlépe však více než 4 960 pixelů. Fotografii je třeba doplnit krátkým textem. Pro každý příspěvek je nutné vyplnit samostatný on-line formulář pro podání.

Vítěz každé kategorie obdrží finanční ocenění ve výši 1 000 €. Agentura udělí rovněž zvláštní Cenu pro mládež za nejlepší fotografii zaslanou autorovi narozenému mezi roky 1996–2002 ve výši 500 €. Na základě on-line hlasování bude udělena také Cena veřejnosti, která bude rovněž ohodnocena částkou 500 €. Výsledky budou ohlášené 16. 11. 2020.

Všechny podrobnosti a přihlášky najdete na stránkách fotosoutěže www.eea.europa.eu/about-us/competitions/rediscover-nature.

Ilustrační fotografii pořídil Milan Motyka, který se pravidelně úspěšně účastní mnoha mezinárodních fotografických soutěží na pomezí Slovenska a Moravy. Příroda je tu skutečně neporušená a pouto člověka s horami pevné.