Med roku 2020

Radek Hykl, Jiří Mohelník

11/2020, strana 43

Na brněnské Staré radnici se 10.–11. října konal VI. ročník soutěže Med roku završený výstavou zaslaných vzorků medu. Soutěž pořádá Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s.

Obava z návštěvnosti kvůli covidu-19 se nenaplnila a vystřídalo se tu bezmála 550 návštěvníků. Neporušit žádné z hygienických omezení, dodržovat rozestupy, nepřekročit maximálně deset osob v jedné místnosti, nebylo jednoduché. Mnozí zájemci museli počkat venku, až se místa uvolní. U vstupu jsme všem měřili teplotu, lidé dostali jednorázové rukavice a roušku, pokud neměli vlastní.

Letos přihlásili včelaři 145 medů. Jejich rozbory provedla laboratoř Státního veterinárního ústavu Olomouc. 37 vzorků bylo vyřazeno, protože nesplnilo některý ze sledovaných parametrů stanovených vyhláškou. 108 vzorků podrobil náš tým školených a zkušených degustátorů senzorické analýze. Každý degustátorů disponuje certifikátem potvrzujícím úspěšné složení zkoušky ze senzorické analýzy, tzn. schopnost rozlišovat vůně, pachy, chutě a barvy.

V první výstavní místnosti byly medy v takovém obchodním balení, v jakém je včelaři nabízejí zákazníkům. Ve druhé pak sklenice s medem opatřené dávkovacími pumpičkami. Zde si mohli návštěvníci za přítomnosti degustátorů ochutnat kterýkoliv ze soutěžních medů. Zájem byl velký stejně jako nadšení a překvapení veřejnosti nad rozmanitostí vůní a chutí medu. Mnozí lidé do návštěvy výstavy netušili, že chuť a vůně medu má tolik podob.

Jediným zklamáním byla nemožnost koupit si některý z medů. Prodej jsme museli oproti předchozím ročníkům zrušit vzhledem k omezením kvůli covidu-19. Podle vzkazů v návštěvní knize a rozhovorů však soudíme, že Med roku 2020 měl úspěch. Za všechny zápis jedné korejské návštěvnice: „Jeden z nejlepších zážitků v mém životě...“ To je dobrý impuls pro pořádání této soutěže v roce 2021.

 

Tabulka oceněných účastníků soutěže Med roku 2020. Uvádíme pouze první místa. Seznam všech oceněných na 1-3. místě na www.medroku.cz.

Jméno

Město

Kategorie medů

Šika Jiří

Milevsko

Květové medy jednodruhové (lipový)

Krejčí Tomáš

Podolí

Květové medy vícedruhové

Smilek Miroslav

Bystřička

Medovicové medy vícedruhové

Rubeš Radomil

Kozomín

Pastové medy

 

 

Kategorie Obal ocenění návštěvníků

Marša Oskar

Brno

Květové medy vícedruhové

Med roku 2020 se uskutečnil na Staré radnici v Brně.

Vítězná etiketa vzešlá z hlasování veřejnosti v kategorii Nejlepší obal soutěže Med roku 2020. Používá ji brněnský včelař Oskar Marša. Jde o etiketu z nabídky firmy METAPIS.