Včelí pyl zaujal v evropské soutěži inovativních potravin

Marie Šotolová

12/2020, strana 4

Přesně před dvaceti lety vznikla ve Francii Ecotrophelia Europe.

Soutěž inovativních potravin, které vyvíjejí dvou- až desetičlenné týmy vysokoškoláků, má podpořit mladou generaci v jejích představách, jak by mělo vypadat jídlo budoucnosti. Za osm let svého trvání získala soutěž celoevropský rozměr.

Místem fyzické prezentace vítězných produktů zůstává pařížský potravinářský veletrh SIAL. Letos však pořádající Evropská technologická platforma Food for Life (Strava pro život) narazila na covid-19. Veletrh plánovaný na 15.19. října se nemohl konat. Aby však kontinuita klání ukazující budoucí výživové trendy nebyla přetržená, byly výsledky vyhlášeny on-line.

Porota letos ocenila hlavně ty výrobky, které jsou zdravé, rostlinného původu a využívají zbytky surovin vzniklých při výrobě jiných produktů. Z 500 přihlášených výrobků ze 13 zemí si vítězství odnesly Bárbara Vitoriano a Maria Olim z portugalské Universidade de Aveiro. Zlatou medaili a 4 000 eur získaly za dezert Orangebee. Jak uvádí katalog, jde o výbornou náhražku denního jogurtu k snídani, vhodnou pro vegetariány či pro lidi, kteří se vyhýbají lepku, laktóze a tuku. Dezert sestává z fermentované vody zbylé po uvaření bobu, sladkých hlíz jakonu z And, džemu z pomerančové kůry a včelího pylu.

Škoda, že z České republiky se žádný studentský tým soutěže nezúčastnil. Jistě se i u nás vymýšlejí zajímavé trendy receptury, možná také ze včelích produktů. Vždyť včelstev je tu dost.

https://eu.ecotrophelia.org/en/2020-prize-winners

Logo soutěže Ecotrophelia.

Vítězky studentské soutěže inovativních potravin Ecotrophelia Europe z Universidade de Aveiro.

Orangebee, který porota ocenila zlatou medailí, je v ekologicky vhodném skleněném obalu.