Propletený život

Marie Šotolová

12/2020, strana 33

Že v přírodě všechno souvisí se vším, není žádné novum. Že však téměř vše spojují houby, se zjistilo nedávno. 

Ba co víc, ukazuje se, že houby nejsou jen životodárnou podzemní sítí, ale ve všech svých podobách od okem neviditelných kvasinek po obří choroše ovládají svět. Jedním z vědců, které tyto organismy fascinují, je Merlin Sheldrake. Absolvent tropické ekologie z Cambridge provází čtenáře skrytými zákoutími rostlinné a živočišné říše ovlivněnými houbami.

Stranou jeho zájmu nezůstává ani hmyz, potažmo včely. Zabývá se léčivými vlastnostmi dřevokazných hub, které obsahují antivirotika. Houbové výtažky se již v léčbě včel testují. Autor uvádí konkrétní výsledky v tlumení viru deformovaných křídel a viru Sinajského jezera, k nimž dospěl Steve Sheppard z Washingtonské státní univerzity.

Popisuje dále mechanismus, kdy houby vyvíjejí obrovský tlak, aby překonaly povrch hmyzího těla, jímž pak prorůstají, jak to známe u zvápenatění včelího plodu. Dozvíme se, jak viry za pomocí cizopasných hub mění chování hmyzu a konkrétně vedou k vyšší agresivitě včel.

Houby však umí měnit ledacos jiného. Mykorhizní kultury ovlivňují v květech obsah aromatických a dalších látek. Do jaké míry by se tento fakt dal využít pro zkvalitnění včelí pastvy při pěstování rostlin za pomoci cíleně použité mykorhizy, by stálo za výzkum a v případě kladných výsledků za využití. Mimochodem jedním tahem Sheldrake uvádí, že některé vyšlechtěné rostliny užitečnou schopnost čerpat benefity z mykorhizy ztratily. Snad i ke škodě včel? Odpovědi jsou nad rámec této knihy a jejich aplikace v agronomii a včelařství je hudba budoucnosti. Ale uvažovat o tom lze.

Kuriozitou jsou pro českého čtenáře poznatky, jak trubci orchidejových včel využívají pachu hub rozkládajících dřevo k lákání matek.

Houby, které jsme ještě nedávno chápali prizmatem smaženice, dřevomorky ve včelíně anebo kvasinek v medovině, mají pro nás zatím netušený význam. Moderní včelař se bude soužitím včel s mikro- a makromycetami věnovat v červnovém čísle roku 2021.

Propletený život s 300 stranami a mnohými ilustracemi nakreslenými inkoustem z hnojníku obecného, který běžně roste i na zdejších včelnicích, právě vydalo nakladatelství Kazda. Pro samostudium je důležitý 30stránkový seznam literatury.

ISBN 978-80-88316-93-0.

Titulka Propletený život