Požehnané včely opět bodovaly

1/2021, strana 6

Mezinárodní projekt BlesaBee (Blended learning Program for Sustainable Beekeeping anebo „Požehnané včely“ od anglického slova bless) – cesta od zdravých včel ke zdravým lidem na stránkách Moderního včelaře zmiňujeme opakovaně. 

Jeho cílem je najít cestu ke tlumení varroózy bez těžké chemie. Hmatatelným výsledkem je vzdělávací kurz o nechemickém ošetření včelstev na principu hypertermie. Motto projektu je „3x bezpečně: pro včely, včelaře a včelí produkty“.

Nejnovějším úspěchem je udělená Cena výjimečnosti v rámci kategorie Erasmus+ Distanční vzdělávání (Excellence in Vocational Education and Training) Evropskou komisí. Jak prozradil Ing. Pavel Fiľo, ředitel Střední odborné školy Pod Bánošom v Banské Bystrici, která BlesaBee koordinuje, toto významné ohodnocení bylo vyhlášeno 13. 11. 2020 během Evropského týdne odborných dovedností.

Připomínáme, že na projektu, jehož „duší“ je Mgr. Helena Proková, Ph.D., participují tři země. Češi řeší nové negativní vlivy a stresory působící na včelstvo, Rakušané metodiku léčby včel hypertermií a Slováci se věnují možnostem využití práce odborníků v praktickém včelařství. Projekt tvoří trojice částí: webová stránka s podrobným teoretickým popisem a naučnými videozáznamy, praktická příručka s QR kódy odkazujícími na videa, která získala zlatou medaili na posledním celosvětovém včelařském kongresu Apimondia v Kanadě a workshopy k praktickému zaškolení zájemců o uvedené způsoby tlumení varroózy. Dodáváme, že se již nyní připravují na toto téma jarní kurzy.

https://blesabee.online

Diplom projektu Blesabee.