Snídaně s politiky

Petr Texl

8/2021, strana 43

Redakce Moderního včelaře dostala před prázdninami pozvání na snídani s politiky, respektive na besedu novinářů s koalicí Spolu k problematice zemědělství. Je sympatické, že politici v rámci zemědělské politiky pamatují na včelaře a včelařství. 

Diskuse se v v prostorách sněmovny za koalici Spolu zúčastnili poslanci Marian Jurečka (KDU-ČSL) a Petr Bendl (ODS), senátor Herbert Pavera (TOP 09) a europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

Obsahem prezentace politiků byly obvyklé předvolební sliby nápravy současných problémů v zemědělství s akcentem na změny, které má přinést nová společná zemědělská politika EU. Zástupci koalice upozornili, že Český strategický plán státní zemědělské politiky by se měl po volbách částečně revidovat. Připomněli usnesení Evropské unie, podle něhož by mělo postupně přejít 20 % zemědělské půdy do režimu ekologického zemědělství a 10 % ploch by mělo tvořit neproduktivní území ve formě biopásů, potřebných pro zvěř, hmyz a další živočichy. 

Týden před pracovní snídaní se zástupci koalice Spolu se vedení Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ, z. s., setkalo ve sněmovně s poslancem České pirátské strany Radkem Holomčíkem, který má ve straně na starosti sektor zemědělství. Také tohoto politika jsme seznámili se současnými problémy českého včelařství.

Velmi zajímavé by také bylo znát názory na včelařství dalšího nejsilnějšího subjektu, který vstupuje do podzimních voleb, hnutí ANO. Například v souvislosti s včelí pastvou.

Z hlediska včelařství je poněkud kontraproduktivní, že mnozí politici jsou zájmovými včelaři. Problémy oboru pak totiž vidí okrajově a přes zjednodušující optiku, jako jsou například nemoci včel/více léčit, plemenářský zákon/bodavost včel. Je zapotřebí, aby politici více naslouchali včelařským odborníkům a profesionálním včelařům, kteří jednak mají díky množství včelstev rozsáhlé zkušenosti, jednak chov včel vidí také z ekonomického pohledu, a tím pádem by se oborové problémy řešily fundovaněji.