Nová pobočka Národního zemědělského muzea a sběr exponátů

- redakce

10/2021, strana 41

V roce 2025 otevře Národní zemědělské muzeum na českobudějovickém výstavišti svou další pobočku. 

V jedné z nově postavených budov najde své místo rybářství. Ve druhé se pak návštěvníci dozvědí, jak vznikají potraviny pomocí zemědělských strojů. Generální ředitel muzea Zdeněk Novák má představu, že by to měl být celoročně živý koutek, který bude mít velkou část otevřenou veřejnosti, takový velký skleník, takže i když bude v jihočeských mlhách sychravo, mohou se tam lidé ohřát. V nové pobočce se budou také konat výstavy, na střeše vznikne prostor pro včelí úly, políčka a vyhlídku. Náklady ve výši 460 milionů korun uhradí kromě provozovatele ministerstvo zemědělství a muzeum také požádá o evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu.

Nová pobočka bude sloužit jako multifunkční zařízení umožňující podporu nejrůznějších odborných, společenských, obecně prospěšných, edukačních a volnočasových akcí. Kromě expozic a výstavních prostor zde jsou plánovány lektorské učebny a dílny, studovny pro veřejnost, konferenční sál, kavárna, zelená střešní terasa s možností posezení, prostory pro rodiče s dětmi.

 

Veřejná sbírka exponátů

V souvislosti s výstavbou nové pobočky vyhlašuje Národní zemědělské muzeum veřejnou sbírku zemědělských strojů a náčiní.

Máte ve sklepě na půdě nebo ve stodole staré historické zemědělské stroje nebo náčiní? Nepoužíváte je, ale rádi byste, aby o ně bylo odborně postaráno a byly uchovány pro další generace? Věnujte je do Sbírky Národního zemědělského muzea. Pomůžete tak doplnit významný sbírkový fond.

Veřejná sbírka se týká zejména historických zemědělských strojů větších rozměrů, ale i drobnějšího zemědělského náčiní. Muzeum přijímá traktory, parní a secí stroje, větrné motory, turbíny, mlátičky, oradla, čisticí mlýnky a podobně. Také však menší předměty, jako jsou rybářské sítě, vrše, pruty a další řemeslné nářadí a náčiní. Zájem je o historické věci i unikáty, které se vymykaly sériové výrobě.

Sbírka je vyhlášena do konce roku 2021. Pokud se rozhodnete zapojit, vyfotografujte nabízený předmět, sepište jeho krátký popis a spolu s kontakty na vás zašlete na e-mailovou adresu verejnasbirka@nzm.cz. Pro dárce má muzeum připravené drobné dary a vstupenky do muzea.

Slavnostního poklepu na základní kámen nové pobočky Národního zemědělského muzea se během výstavy Země živitelka 27. 8. 2021 na českobudějovickém výstavišti účastnili mimo jiných vzácných hostů (zleva) ministr průmyslu Karel Havlíček, ministr zemědělství Miroslav Toman a primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. Fotoarchiv Národního zemědělského muzea

Obr. 1: Celkový pohled na areál Národního zemědělského muzea na českobudějovickém výstavišti. Vpravo pavilon zemědělství se zelenou střechou, kde budou včelí úly. Vizualizace připravilo pro lepší představu veřejnosti o záměru muzea studio Arpema, s. r. o., architektů Petra Malinského a Gabriely Hosákové. Projektová dokumentace bude řešena formou veřejné zakázky, která bude vyhlášena v roce 2022.

Obr. 2 Vstupní hala do pavilonu zemědělství. Vizualizace připravilo pro lepší představu veřejnosti o záměru muzea studio Arpema, s. r. o., architektů Petra Malinského a Gabriely Hosákové. Projektová dokumentace bude řešena formou veřejné zakázky, která bude vyhlášena v roce 2022.