Editorial

Marie Šotolová

11/2021, strana 4

Přátelé, všechny včelařské práce podmíněné rodinnou výpomocí jsou za námi, takže nastává trocha nudy a s ní doba, kdy je dost času na tříbení názorů. Zvlášť při úklidu komor.

 

U nás byl roznětkou nápad zlikvidovat jednu ze dvou skříní, aby se na její místo dal stolek. Samozřejmě tu s manželovými potřebami. Jenže ouha, úpravy si žádaly vyklidit také tu mou, aby se s ní dalo pohnout. A tak na podlahu vyhřezly olysalé uteplivky, štos příliš krátkých fólií, petka se zcela záhadným temně hnědým roztokem, kterou jsem nepopsala v přesvědčení, že si obsah budu pamatovat. Ale, tady je ten rozpěrák, co jsem si ho neměla kupovat. Je sice tupý, silný, a ještě se mi ztrácí v trávě, jak není natřený, ale co kdybych náhodou ztratila ty dva dobré, přece ho nebudu vyhazovat. A navíc, byl můj první, že… Pak mi přibyla společnost.

„Není náhodou to na nátěr plodu už prošlý?“ Jo, je. „Ty bláho, tady ti ztvrdnul Apivital.“ A kus vyžrali mravenci, což ale nevyslovím, mám pud sebezáchovy. Mezitím se vynořily tři rukavice. „Proč nemáš čtyři?“ Protože mám tři… „Jak můžeš ztratit něco tak velkýho, jako je včelařská rukavice, to mi hlava nebere.“ Mně taky ne. Už to vím dva roky a pořád doufám, že tu další najdu, tak tu levou nevyhazuju. „Dívala ses úplně dozadu?“ Ano, koukala, nic tam není. Tedy ono tam něco bylo, konkrétně vyschlý kelímek s feromony na lákání rojů koupený před x roky v záchvatu euforie na rakouském veletrhu. Ale kdo by se dobrovolně přiznával.

A tak jsme pokračovali a muž se schválně co nejnápadněji divil nad každou položkou, která se objevila na světle božím. Nakonec trumfoval poznámkou, že pokud by včely měly v úle takový chlívek, jako mám já ve včelařské skříni, tak by do minuty zhynuly. A já mu dala za pravdu. Jsou to sympaťačky, uklízí tak důkladně, že vyhodí z úlu i trubce.

Jak jste na tom s podzimním úklidem včelínů a podobných zákoutí vy? Na rozdíl ode mě máte jistě nástavky zarovnané po svislici, klícky vzorně srovnané v popsané krabici, aniž se jakákoli povaluje mimo, na policích nemáte ani ždibíček vypadlého troudu. Ve skříních uchováváte jen to, co je zcela funkční, pravidelně používané a pečlivě ošetřované. Dokonce i tužku k úlovému deníku jste si ořezali do nejostřejšího hrotu… Skvělé. Takže máte čas na čtení. Třeba nového Moderního včelaře.