Zachraňte včely a farmáře

- redakce

11/2021, strana 4

Po dvou letech vyvrcholila 30. září 2021 evropská občanská iniciativa Zachraňte včely a farmáře! 

Přestože pandemie covidu-19 znemožnila fyzické zviditelnění kampaně na různých akcích, podařilo se organizátorům shromáždit přes 1 150 000 podpisů pod petici, která požaduje v Evropské unii:

1.     Ukončit používání syntetických pesticidů. Do roku 2030 omezit aplikaci syntetických pesticidů v zemědělství o 80 %. Do roku 2035 zemědělství v EU zcela oprostit od těchto látek.

2.     Přijmout opatření k obnově biologické rozmanitosti.

3.     Podpořit zemědělce v přechodu k ekologickému hospodaření, preferovat malé farmy s udržitelným způsobem pěstování rostlin a chovu zvířat, podporovat zemědělský výzkum týkající se náhrady pesticidů a vyloučení geneticky upravených organismů. 

Evropská komise je povinna zabývat se občanskou peticí, pokud je pod ní více než jeden milion ověřených podpisů. Podle zkušeností bývá 10–15 % podpisů neplatných, proto by petice měla mít nejméně 1,15 milionu podpisů. Tohoto čísla sice organizátoři dosáhli, ale nyní se teprve budou dopočítávat tisíce papírových podpisových listů, řešit nesoulady a podobně. Pravděpodobnost, že se peticí bude muset zabývat Evropská komise a Evropský parlament, je tak vysoká, ale stále ještě není zcela jistá.

https://www.savebeesandfarmers.eu/