Zpracování ovoce a zeleniny na farmě

- redakce

11/2021, strana 23

Celostátní síť pro venkov zřízená Ministerstvem zemědělství České republiky vydala 60stránkovou brožuru Zpracování ovoce a zeleniny na farmě. 

Zpracovatelé vlastní produkce určené pro maloobchod, případně místní trh, v ní najdou aktuální rady, jak nenarazit. Sice jde primárně o rostlinnou výrobu, ale témata jsou k využití pro včelaře s nápadem zhodnotit svůj med v kombinaci s ovocem. Malá zmínka se týká přímo využití vlastního medu jako sladidla v jiných farmářských výrobcích.

Velká část publikace patří postupu legalizace faremního zpracování produkce a následným prodejem. Dále vysvětluje správnou výrobní a hygienickou praxi včetně tzv. kritických bodů známých pod zkratkou HACCP, ale zabývá se i prostorovými a stavebními požadavky na malou provozovnu. Své místo má v příručce problematika obalů. Podrobně se probírají konkrétní hygienické a legislativní požadavky na nejčastější typy farmářských potravin jako jsou džemy, kvašená zelenina, sušené ovoce a podobně. Překvapivě má svá pravidla i nabídka čerstvé úrody.

Všechny kapitoly provázejí citace odpovídajících zákonů a vyhlášek, které si tak může uživatel příručky dohledat a důkladně je prostudovat. Knížka je prvotním přehledem, který uvádí člověka se vzletnou myšlenkou dobýt trh svou vlastní specialitou do reality, v níž nejde jen o chuť, ale také o dodržování zákonů. Kniha je volně ke stažení na bit.ly/3D8MVeR

Kniha Zpracování ovoce a zeleniny na farmě.