Agrofilm 2021

- redakce

11/2021, strana 23

V Nitře skončil 37. Mezinárodní filmový festival Agrofilm pořádaný Výzkumným ústavem živočišné výroby Národního zemědělského a potravinářského centra. 

Na programu byl také 46minutový snímek In the natural apiary (V přírodní včelnici), který na festival přihlásila Itálie. Pod titulky režie, kamera, scénář, produkce je podepsán etnograf a filmař Michal Krawczyk, doktorand Griffith University v Brisbane v Austrálii. Hlavními protagonisty byl Danilo Colomela, který na Sicílii včelaří v souladu s přírodou, a včely.

Snímek se prostřednictvím experimentální estetiky tzv. pomalého kina zaměřuje na sledování včelnice a interakce člověka s včelstvem, a to všemi smysly. Nehledejte sentimentální idylku, protože film odráží děs z faktu, že kolem nás každou sekundu vymírají četné organismy, z nichž některé jsme ještě ani nestačili objevit.

Michal Krawczyk se již úspěšně představil na mezinárodních festivalech filmy Yuyos o etnobotanických znalostech rolnické rodiny v Paraquayi, projektem Land/Scape, což byla experimentální multidruhová spolupráce mezi lidmi a osly na Sicílii, či filmovým pásmem Jak vypadá kůra. Nyní Michal Krawczyk nabízí nevšední pohled na průnik bytí člověka a včel. Film je v italské a anglické verzi.

https://vimeo.com/earthcare, www.agrofilm.sk.

 

David Colomela na své sicilské včelnici. Zdroj https://vimeo.com/earthcare