Med roku 2021

Radek Hykl

11/2021, strana 43

O víkendu 2.–3. 10. 20221 proběhla Národní výstava medu 2021. Do soutěže vstoupilo 116 vzorků různých medů. 

Stejně jako každým rokem, byla letos návštěva výstavy včetně řízené degustace medu a ochutnávky všech druhů zdarma. Jiří Mohelník z Pracovní společnosti nástavkových včelařů CZ, z. s., která akci pořádá, se ujal osobního zvaní kolemjdoucích. A ukázalo se, že lidé nevěřili tomu, že návštěva je skutečně zdarma a bonusem pro každého návštěvníka je volný vstup na vyhlídkovou věž brněnské Staré radnice.

Odměnou Jiřímu a všem nám ostatním bylo nadšení lidí vracejících se z naší akce. Nejednou jsme slyšeli údiv nad tím, že je takováto akce zdarma. Jsme jako pořadatelé divní? Nejsme. Jsme jen rádi, když můžeme takovým způsobem představit práci včelařů přihlášených do soutěže s jejich medy. A také nás těší zvýšený zájem o medy přímo od včelařů proti těm ze supermarketů.

Poděkování patří všem: soutěžícím, degustátorům, pomocníkům z řad PSNV-CZ a návštěvníkům za účast, protože jedno bez druhého by nefungovalo.

Všechny výsledky jednotlivých kategorií jsou uvedeny na www.medroku.cz. První místa obsadil Roman Mazánek z Ústí nad Labem za jednodruhový med lipový. Za nejobsazenější kategorii vícedruhového květového medu patří zlato Michalu Platilovi z Prahy a za medovicový Daně Hermanové z Frymburku. Jako nejlepší pastový med ocenila porota med Radomíra Rubeše z Kozomína.

Své hodnocení uplatnili také návštěvníci na základě ochutnávek a prohlídky vystavených medů. Nejlépe hodnotili medovicový med Dany Hermanové a za nejhezčí design balení ocenili akátový jednodruhový med Pavlíny Gavlasové z Brna.

Do soutěže Med roku 2021 přihlásili včelaři ve čtyřech kategoriích 116 medů.

Návštěvníci Národní výstavy medu na Staré radnici v Brně pilně ochutnávali a chválou nešetřili.