Zemřel Josef Novák, první profesionální včelař

Petr Texl

11/2021, strana 43

Koncem letošního září zemřel ve věku 85 let včelař a velký vizionář jednoduchého a pokrokového včelařství Josef Novák z Čestína. 

Včelaři v 80. a 90. letech 20. století se určitě s Josefem Novákem setkali na přednáškách, kurzech a exkurzích v jeho čestínském provozu. Před rokem 1989 jako jediný v Československu soukromě podnikal v oboru včelařství. Po velkých peripetiích s tehdejšími úřady získal oficiální pracovní označení (a zápis v občanském průkazu) jako soukromý zemědělec bez půdy.

Josefa Nováka ovlivnilo v polovině 20. století přátelství s pokrokovým včelařským odborníkem Josefem Vítkem, který měl vazby na prof. Zandera z Německa. Zásadní obrat v náhledu na jednoduché včelaření měl zájezd k francouzským včelařům na počátku 80. let. Josef Novák poté přecházel na jednoduché nástavkové úly s rychlou obsluhou a bez zbytečných pomůcek. Ve stejných nástavcích odchovával matky.

Ihned po změně režimu v roce 1989 včelařský provoz rozšířil o velkokapacitní medárnu, včetně plniící linky do obalů všech velikostí. Poprvé jsme zde mohli vidět pastovaný med v malém hotelovém balení. Své vize rychle realizoval a zkušenosti předával dál. V témže roce stanul v čele nově vzniklé Sekce komerčních včelařů při Českém svazu včelařů, jejíž činnost dodnes ctí zásady svého zakladatele: informovat, vzdělávat a inspirovat u nás i v zahraničí.    

Když jsem jednou vysvětloval Josefu Novákovi cestu do jižních Čech, odpověděl: „Tam to znám, tam jsem létal." Vyprávěl pak, jak v mládí létal na větroních a pozoroval svět s nadhledem. Tak ať se mu tam nahoře daří. Za vše děkujeme.

 

Josef Novák