Věda fotogenická

- redakce

1/2022, strana 4

Už osmkrát uspořádala Akademie věd ČR soutěž pro své zaměstnance Věda fotogenická. Jejím cílem je ukázat, že věda je doslova krásnou cestou k poznání

Klání se účastnilo 28 akademických pracovišť z celé republiky s 237 fotografiemi, které byly pořízeny v minulých dvou letech. Kromě hlavní kategorie Věda fotogenická byly vyhlášené kategorie Múzy ve vědě a Vědci a práce domácí. Nejlepší snímky se uplatnily v reprezentativním kalendáři akademie pro letošní rok.

Do semifinále kategorie Múzy ve vědě se dostaly záběry včel pořízené Janou Plavec při natáčení video seriálu Vědy na doma s včelařem a vědeckým pracovníkem českobudějovického Biologického centra a spolupracovníkem Moderního včelaře Václavem Krištůfkem. První nese název Vikýřové včelaření (o tématu psal Václav Krištůfek v Moderním včelaři 12/2021, video o vikýřovém včelaření: https://m.facebook.com/watch/?v=261225745167621&_rdr a druhý V úlu.

            Díky zmíněnému seriálu se autorské dvojici Plavec – Krištůfek také podařilo pořídit snímky sršně obecné, které porota rovněž zařadila do semifinále. Šestičlennou symetrii zařazujeme k článku Než bude pozdě, v němž se zabýváme vizuálními rozdíly mezi sršní asijskou a obecnou.

Všechny fotografie si můžete prohlédnout na www.vedafotogenicka.cz

Vikýřové včelaření. Foto Jana Plavec.

V úlu. Foto Jana Plavec