Planeta hmyzu

- redakce

1/2022, strana 15

Nakladatelství Kazda, které dbá na to, aby mělo ve svém portfoliu dostatečný počet knih popularizujících přírodovědné poznatky ve světle péče o životní prostředí, přišlo před měsícem s publikací Planeta hmyzu. 

Anne Sverdrup-Thygesonová v ní podává svědectví o zvláštní, užitečné a fascinující havěti, bez které nemůžeme žít. Včelaře netřeba přesvědčovat, že hmyz je doslova hybatelem života na Zemi. Podle odhadů vědců připadá na každého jednoho pozemšťana 200 milionů hmyzích jedinců, jenže jejich počty dramaticky klesají. Zatímco lidská populace se za posledních 40 let zdvojnásobila, hmyzu o polovinu ubylo. Přitom život na naší planetě je v té podobě, v jaké ji známe, bez hmyzu nemyslitelný. Hmyz slouží přímo jako potrava, rozkládá mrtvou hmotu, spoluvytváří ornici, a zajišťuje opylení většiny květů a tak dále. To vše a mnohem více je v centru zájmu autorky, která vyučuje na Norské zemědělské univerzitě, je vědeckou poradkyní Norského institutu pro výzkum přírody a mimochodem také ultramaratonskou běžkyní. Své místo mají v knize samozřejmě včely a jejich mnohdy až neuvěřitelné schopnosti. O včelích tancích, anebo matriarchátu medonosek, či o unikátních vlastnostech jejích produktů, čtenář-včelař četl jistě již mnohokrát. Ale tato kniha nabízí vidět jednotlivosti ze včelího žití v souvislosti celé hmyzí říše a s historickými aspekty.

Knížka formátu A5 má téměř dvě stě stran textu, v to počítaje rozsáhlý bibliografický přehled především anglicky psané odborné literatury, zčásti přístupné na internetu.

ISBN 978-80-7670-051-2

Titulní strana knihy Planeta hmyzu.