Bilance Státní veterinární správy za rok 2021

- redakce

3/2022, strana 4

Státní veterinární správa zveřejnila výsledky své činnosti za rok 2021. 

Obecně lze říci, že celková veterinární nákazová situace je v České republice v porovnání s ostatními státy výborná. Vloni se však veterináři potýkali s významným nárůstem ptačí chřipky a nebezpečím průniku afrického moru prasat.

V oblasti včelařství Státní veterinární správa vyhlásila vloni 116 ohnisek moru včelího plodu, přičemž nejzasaženější byly kraje Moravskoslezský, Olomoucký a Vysočina. V roce 2020 se jednalo o 108 ohnisek. Od roku 2019 se na našem území objevuje hniloba včelího plodu. Vloni to byla čtyři ohniska na Liberecku.

U kontrol potravin živočišného původu došlo vloni v důsledku covidu-19 k jejich meziročnímu poklesu o 4 %, což však se započtením důsledků karantén již o rok dříve představuje 20% pokles vůči době před pandemií. V roce 2021 proběhla celoevropská jedna akce zaměřená na medy dovážené z tzv. třetích zemí, jako je Čína a Ukrajina. Odebrané vzorky se vyhodnocují v Belgii a v době uzávěrky Moderního včelaře jejich výsledky nebyly známy.

Letos, pokud nepřijde nějaký mimořádný podnět ze zahraničí, počítá Státní veterinární správa s kontrolami medu v běžném standardu. Podle ředitele MVDr. Zbyňka Semeráda je aktuálním cílem udržet nákazové statuty, zajistit bezpečnost potravin a znovu předložit novelu veterinárního zákona, kterou minulá Poslanecká sněmovna nestihla projednat.