Jak zachránit včely

Marie Šotolová

3/2022, strana 31

Publikace Sebastiana Hopfenmüllera a Evy Stanglerové nese podtitul Balkonové, terasové a zahradní projekty na podporu divokých včel. 

V knížce jde o to, jak vytvořit zahradu přátelskou pro divoce žijící včely pomocí vhodné vegetace a úkrytů. Zatímco rod Apis, tato „domácí zvířátka mezi včelami“, jsou ve středu pozornosti, samotářky a čmeláci jako by byli ve stínu. Hmyzí hotely koupené v supermarketu, jejichž design doplňuje venkovní nábytek, zkrátka nestačí.

Obsahem knížky jsou krátké popisy nejdůležitějších zástupců samotářských včel a čmeláků, Nejvíc prostoru pak dostávají konkrétní rady, co a kam vysadit a vysít, aby jim chutnalo a vraceli se. Autoři zohledňují různé podmínky, zda je k dispozici zahradní tůňka, nebo naopak kamení, takže ve prospěch samotářek rehabilitují kdysi tak módní skalky, jejichž relikty jsou na ledasjaké zahradě ještě patrné.

U každé doporučované rostliny je vysvětlení, čím je pro samotářky a čmeláky lákavá a nechybí ani její fotografie, abyste se mohli rozhodnout, zda vzhledově zapadne do vašich představ. Sympatické je, že vás autoři nenutí vzít si velké sousto, ale říkají, že stačí málo, abyste divokým včelám alespoň trochu pomohli třeba nechat vykvést pár hlaviček salátu a nesklidit ho všechen jen pro vlastní kuchyni. Nebo naopak můžete podle knížky vysít rovnou celou květnatou louku.

Dozvíte se také, jak na úkryty specifické pro ten, který druh. Pro blaho některých postačí nelikvidovat po uschnutí rostliny její duté stonky a šlahouny, k životu jiných stačí kopa starých větví ponechaná v koutu zahrady, anebo hrst ulit či jen osluněná neudusaná země, kde vytvoříte hnízdní kopeček. Jak na to, se dozvíte. Své místo mají v návodech i ony hmyzí hotely.

Knihu, v níž je roztroušena spousta zajímavostí, uzavírá fotoatlas nejzastoupenějších samotářek střední Evropy, abyste si sami určili, co k vám začalo létat na zahradu či balkon poté, co jste začali zahradničit s ohledem na divokou přírodu.

Kniha vyšla v originále vloni v Německu a její český 130stránkový překlad právě vydalo v dotisku nakladatelství Kazda. ISBN: 978-80-7670-069-7

Titulní strana knihy Jak zachránit včely.