Pestrá krajina počtvrté

- redakce

3/2022, strana 43

 Asociace soukromého zemědělství vyhlásila 26. ledna 2022 výsledky čtvrtého ročníku soutěže Pestrá krajina. 

Stalo se tak za podpory České zemědělské univerzity, v jejíž aule se sešli početní zájemci o tuto prestižní akci spolu s finalisty. Konferenci navíc sledovali v režimu on-line lidé po celé republice. V auditoriu nechyběla ani redakce Moderního včelaře, vždyť rozmanitost plodin doprovázená enklávami volně rostoucí flóry je základní podmínkou pro zdraví včelstev. Soutěž cíleně sledujeme a fandíme ji. Je symbolické, že v týdnu, kdy byly výsledky soutěže Pestrá krajina vyhlášené, upravovala nová vláda České republiky Strategický plán státní zemědělské politiky na období 2023–2027 ve prospěch malých a středních zemědělských farem, které svou činností pestrou krajinu v mnoha případech vytváří.

Předseda asociace Mgr. Jaroslav Šebek konstatoval, že „Program Pestrá krajina není pouhým souborem autentických ukázek vyladěného skloubení zemědělské produkce s aktivitami sedláka v krajině. Pojmenovává a veřejnosti přibližuje ještě důležitější fakt, že sedláci s motivací žijící po generace poblíž svých pozemků si vždycky najdou svou cestu k obživě, a kteří blahodárně působí na okolní prostředí čistě proto, aby v něm sami mohli slušně žít.“ A také včelařit, a nejen oni, dodáváme my.

Zlaté medaile si z Prahy na svůj statek letos odvezli Valentovi z Hodonínska za ochranu lokality Motýlí ráj Ždánice, kdy sem výsadbou hořce křížatého přilákali vzácné modrásky. Jejich hlavním živobytím je chov ovcí a koz. Do vítězné trojice se dále zařadilo bio Vinařství Válka z Nosislavi na Břeclavsku, kde ještě vyrábějí ovocné šťávy a mošty. Dále Dvůr Havransko na Nymbursku patřící Procházkovým, kteří chovají skot, obdělávají polnosti a snaží se hospodařit v Polabí obklopeni rozsáhlými lány velkých agropodniků tradičnějším způsobem bližším přírodě. Všichni tři, podobně jako ostatní finalisté, pilně sázejí ovocné stromy často celé lipové a dubové aleje, zakládají tůně a rybníčky. Tedy chovají se tak, že na jejich pozemcích musí být včelám krásně. Video vizitky farem na www.asz.cz.

Slavnostní defilé oceněných farem IV. ročníku soutěže Pestrá krajina 26. 1. 2022 v Praze. Foto Petr Texl