Editorial

Lukáš Prýmas

9/2022, strana 4

Vážení čtenáři, upřímně už mi dlouhodobě leze krkem mezi včelařskou obcí stále opakovaná, prý možná Einsteinova věta, že když vymřou včely, lidstvu zbydou čtyři roky života.

Podobně na mě zapůsobila nedávná kampaň Penny Marketu, pod kterou se formálně podepsal ministr zemědělství a mnoho dalších osobností. Marketingoví specialisté obchodního řetězce zinscenovali, jak prázdné by byly regály bez výrobků, na nichž se podílejí včely. Ve výsledku tak v pražské prodejně v Uhříněvsi chybělo více než 60 % produktů.

Obě zmíněné „kampaně“ mi prostě nevoní. A když hledám správný důvod proč, vychází mi, že jde o polopravdy nebo také zavádějící tvrzení. Opravdu vděčíme za dvě třetiny potravin v obchodech včelám? Asi ne.

Penny Market to přeťápl v několika aspektech. Zaprvé, vyřadil i takové potraviny, které mají s činností včel nebo jiných opylovatelů (mám raději tento výraz pro hmyz, který opyluje) pramálo společného – mléčné výrobky, oleje, výrobky z obilí, které je samosprašné, větrosnubné plodiny nebo potraviny, jako je kakao opylované tropickými pakomáry a mouchami. A maminky s dětmi jen zíraly, co v regálech chybí a jak ty užitečné včeličky musíme chránit.

Zadruhé: My včelaři dobře víme, že nejde jen o včelu medonosnou, ale opylovatelů je pestrá paleta včetně čmeláků, samotářek, různých druhů much, pestřenek… Včela medonosná je jednoduše hospodářské zvíře, kterého je v České republice dostatek (možná i přebytek) a jehož vedlejším příznivým efektem je schopnost opylování.

Někteří publicisté již na sociálních sítích komentovali kampaň propagující včelu medonosnou jako tzv. beewashing – vymývání mozků včelami. Jako včelaři jsme dokonce byli obviněni z toho, že jsme jako „ulhaná včelařská lobby“ slovo opylovač (opylovatel) nahradili ve všech dokumentech slovem „včela medonosná“.

Ze včel medonosných sice máme med, jejich chov slouží jako zábava či obživa spoustě lidí, ale nemá nic společného s biodiverzitou. Jestli to na ni má nějaký vliv, tak negativní, neboť včela je významným konkurentem ostatních hmyzích opylovatelů.

V těchto souvislostech pak oslavné novinové titulky jako např. „S Penny za záchranu včel“ jsou absolutně mimo mísu. Marketingovému oddělení se ale práce celkem podařila. Akce vzbudila velkou pozornost, většině neznalých více vymyla mozky. Ti znalí plní internetové diskuse a hledají další argumenty, v čem byla kampaň zavádějící. Někteří ze sebe ale udělali hlupáky, byli zneužiti jedním německým obchodním řetězcem.

Jaký má tedy následek, když budeme my včelaři nad touto polopravdou jásat a zdůrazňovat tím důležitost svého koníčku nebo profese? Podle mého názoru se nám to negativně vrátí i s úroky, podobně jako se například oficiálnímu včelařskému proudu po patnácti letech vrací kritika kyseliny šťavelové, kterou jsme v Moderním včelaři doporučovali jako vhodný varroacid použitelný ve včelstvech. Pravdu ukázal čas, a nyní včelařský výzkum svou bývalou polopravdu pracně vyvrací a dokonce inzeruje příznivé účinky kyseliny šťavelové v našem časopise, což aktuálně oceňujeme.

Takže vážení včelaři, nepřekrucujme pravdu k obrazu svému ani málo, fakt se to nemusí vyplatit. Mimochodem – řepka je také významně samosprašná.

Hezký podzim přeje

Odkazy:

1.      https://www.penny.cz/vcely

2.      Labanc J. Včely přeceňujeme, daří se jim. Ostatním opylovačům kradou nektar, říká entomolog.

https://magazin.aktualne.cz/vcely-precenujeme-v-evrope-se-jim-dari-zapominame-na-jine-op/r~80119c7609a411ed8b4e0cc47ab5f122/

Hlavenka J. Vyplachování mozku včelami opět na scéně.

3.      https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/jiri-hlavenka-vyplachovani-mozku-vcelami-opet-na-scene

4.      Machová J. Penny testoval na zákaznících, jak by vypadal svět bez včel.

https://www.vcelarstvi.cz/aktuality/penny-testoval-na-zakaznicich-jak-by-vypadal-svet-bez-vcel/

Foto: www.penny.cz/mediaweb/press-releases/tz-penny-ukazalo-jak-by-vypadal-svet-bez-vcel